Marosvásárhely: pánikot keltett a kétnyelvű utcanévtáblák miatt beígért bírság

2015. április 20. 13:19

Tetemes bírságot kilátásba helyezve csöngettek be azokba a házakba a marosvásárhelyi rendőrség képviselői, amelyekre korábban kétnyelvű utcanévtáblákat helyeztek ki önkéntesek. Claudiu Maior, Marosvásárhely alpolgármestere azt mondta a Krónikának: utasította a rendőrparancsnokot, hogy többé ne avatkozzon bele a magyarság ügyeibe.

2015. április 20. 13:19

A marosvásárhelyi önkormányzatnak alárendelt helyi rendőrség tagjai hétfőn becsengettek azokba a házakba, amelyekre korábban önkéntesek kétnyelvű utcanévtáblát tettek ki, és tetemes bírságot helyeztek kilátásba, ha a háztulajdonosok nem távolítják el az utcanévtáblákat.

 
Simény Éva, az egyik felkeresett háztulajdonos az MTI-nek elmondta, a rendőr szóban szólította fel a tábla eltávolítására. Amikor közölte, hogy ragaszkodik a házára kitett táblához, a rendőr távozott, és felszólítást hagyott a postaládájában. 
 
A felszólításban arra figyelmeztetik a háztulajdonost, hogy a háztulajdonosok kihágást követnek el, ha hozzájárulnak ahhoz, hogy építési engedély nélkül reklámokat helyezzenek el az ingatlanaikon, és 30 ezertől 50 ezer lejig (210 ezertől 350 ezer forintig) terjedő bírsággal büntethetők. A felszólítás 48 órás haladékot ad a kétnyelvű utcanévtáblák eltávolítására.
 
A Krónika napilap hétfői számában több marosvásárhelyi civil szervezet képviselői is felháborítónak tartották a kétnyelvű utcanévtáblák elleni hatósági fellépést. Smaranda Enache, a Pro Európa Liga elnöke Valentin Bretfelean rendőrparancsnok felmentését követelte. 
 
Claudiu Maior, Marosvásárhely alpolgármestere a lapnak elmondta, utasította a rendőrparancsnokot, hogy többé ne avatkozzon bele, és főleg ne nyilatkozzon a magyarság és a kétnyelvűség ügyéről. 
 
Romániában az önkormányzati törvény 2001 óta írja elő a többnyelvű feliratozást azokon a településeken, ahol egy kisebbség aránya meghaladja a 20 százalékot. A városban az 1990-es, kivándorlási hullámot eredményező etnikai konfliktusok után került kisebbségbe a magyarság, mely a 2011-es népszámláláson az összlakosság 43 százalékát tette ki. A város élére 2000-ben került először szabadon választott román polgármester az azóta háromszor újraválasztott Dorin Florea személyében.
 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2015. április 20. 14:56
No és mennyiben valósult meg az a 2001-es törvény? Semennyiben. Még ahol magyar (volt) az alpolgármester ott sem ért el semmit egy évtized alatt sem. Pedig ezt jó szándékból is illene megtenni, míg Romániában törvény is hiába van rá. No nem mintha Magyarországon az államhatalom, a pártok betartanák a saját maguk által kitalált és hozott törvényeket.
kispufi
2015. április 20. 14:40
hiába akar másnak látszani a komplexusos balkáni csürhe, nem tud más lenni, csak az, ami.
komondor
2015. április 20. 14:13
Intézkedj Orsós mert a Jobbik megint beelőz:-)
adam
2015. április 20. 14:07
Demokráciakolbászféltő sógorok, ezért kéne aggódni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!