Józan ész, hideg fej

2015. április 13. 11:53

Valahogy nem jutott idő arra, hogy a németek elleni bűntények is a feldolgozandó témák közé kerüljenek. Úgy éreztem, hogy – ha már író lettem – kutya kötelességem megírni azt, amit erről a szörnyűségről tudni kell. Interjú (2004).

2015. április 13. 11:53
Günter Grass

„Ha most konkrétabban a legújabb könyvéről, a Ráklépésben címűről beszélünk, az az érzésem, hogy ez a műve  a fejfájás igazi forrása lehetett.

Az biztos, hogy a Ráklépésben  talán a legnehezebb anyag amivel valaha foglalkoztam és amit évekig, sőt évtizedekig cipeltem magammal, amíg írásmű lett belőle. Az is igaz, hogy ez a rettenetesen nagy és nehéz anyag mérhetetlenül kifárasztott. Pedig amikor hozzákezdtem, valami vidámabbat akartam létrehozni éppen. Ezért meg is szakítottam a súlyos munkát azzal, hogy egy másik foglalkozásomat elővéve agyagból táncoló párokat formáztam. Ezek mellé litográfiákat is készítettem, valamint versikéket a táncról, amit ugyancsak régesrég óta imádok. Így aztán a következő kötetem ebből a háromféle dologból áll össze, és a táncról, a szerelemről, a fejenállásról, a mozgásról szól, amellyel tudatosan könnyíteni  igyekeztem ezen a nehézsúlyú birkózáson, amit a Ráklépésben okozott.

A Ráklépésben című könyvéről úgy beszél, mintha valamiféle kényszer szülte volna. Mióta gondolkodott azon, hogy ezt a témát föl kéne dolgoznia? A Kutyaévek című könyvében, ha jól emlékszem, már említést tett a Gustloff hajó történetéről, de abból még nem sokat tudtunk meg az elüldözött németekről.

Igen, nagyon nagyon régóta foglalkoztat engem ez a történet, de a Kutyaévekben, sőt a Bádogdobban csak említést teszek Tulla Pokrief  történetéről és az elsüllyesztett hajó tragédiájáról. Később aztán a Rättin (Patkánynő) című művemben egy másik hajónaszádról írtam, amelyet négy nappal a  háború befejezése előtt  süllyesztettek el véletlenül a brit  légierő bombái, és amelyen 7 ezren haltak meg. A Gutsloff is ebben az összefüggésben szerepelt abban a könyvemben, de látja azóta "forrt bennem ez a leves". Csak tudja, valahogy nem találtam meg az irodalmi hangnemet ehhez a történethez. Nem akartam riportázsként felhasználni azt amit megtudtam, és hosszú ideig tanácstalan voltam. Aztán valami egészen más megoldáshoz folyamodtam. Tulla Pokrief fiktív főszereplőt, aki a Kutyaévek-ben 16-17 éves volt, most mint hetvenéves túlélő nagymamát  állítottam a középpontba. Így egy regényszerű történettel sikerült megoldanom az egész problémát, mert a fikció és az igaz történet végülis jól kiegészíti egymást.

Gondolom, nagy megkönnyebbülést jelenthetett, amikor végre elkészült ezzel a –szinte vezeklésnek tűnő – munkával. Egy interjúban azt nyilatkozta, hogy egyre több kérdést tett fel saját magának, ahogy előrehaladt az írással. Miféle kérdéseket?

Én régóta úgy éreztem, hogy adós vagyok ezzel a történettel. Azok az író, akik az én generációmhoz sorolhatók, a második világháború után mindenek előtt azokkal a bűntényekkel találták szembe magukat, amelyeket a németek követtek el az emberiséggel szemben. Ez óriási munka volt, nagyon nagyon sok időt vett igénybe. Így aztán valahogy nem jutott idő arra, hogy a németek elleni bűntények is a feldolgozandó témák közé kerüljenek. Ez a bombaháborúra legalább annyira vonatkozik, mint a menekülő és kiutasított német lakosságra. A háború végén 12 millióra rúgott a kitelepített németek száma. Az én családom is közéjük tartozott, őket Gdanskból űzték el a háború után. Anyámtól és még sok más ismerőstől hallottam a szörnyűségekről, amelyek a kitelepítéseket övezték, de igazán nyíltan soha sem beszélt senki az ő borzalmas szenvedéseikről. Ezért aztán úgy éreztem, hogy – ha már író lettem
kutya kötelességem megírni azt, amit erről a szörnyűségről tudni kell.  Aztán volt még valami, ami motivált. Mégpedig az, hogy szerettem volna megelőzni a  szélsőjobbot, akik már  tettek lépéseket – legalábbis az interneten -  arra, hogy  hamisan feltüntetve a történet hátterét, ezzel mégiscsak tematizálják a közvéleményt. Bizonyára ismerősen hangzik az ilyesmi, hiszen, ha jól tudom, Magyarországon jól kialakult gyakorlatuk van az ehhez hasonló akcióknak.

Ugyanakkor bizonyára nem lehetett könnyű ebből a nézőpontból szemlélni a német történelmet abban az országban, ahol a »bűnös nép« fogalma ennyire beleivódott a mindennapokba.

Érdekes módon nem tapasztaltam igazi felháborodást, vagy elutasítást. Voltak persze, akiket zavart, hogy ilyen őszintén vizsgálom a múltat, de azt végülis mindenki elfogadta, hogy akik a Gustloff nevű hajón elpusztultak, tekintet nélkül arra, hogy bűnösök voltak-e, vagy áldozatok, ugyanúgy sújtotta a rettenetes halál.”

(A hétfő reggel elhunyt Günter Grass emlékére.)

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ottapont
2015. április 13. 18:15
Egy zsák dióval temessenek el és vadonatúj fogakkal. Ha nyughelyem beszakad majd azt hiszik: Ő az még mindig ő.
tango47
2015. április 13. 17:13
Churchill egy parlamenti beszédében megjósolta az 1. vh.-t lezáró "békéről", hogy abban kódolva van a 2. vh., annyira megalázó a németekre nézve. Azt nem tudom, hogy Drezda bombázására még az ő miniszterelnöksége alatt került-e sor.
polnemkor
2015. április 13. 14:31
Azért ha elolvasnátok a könyvet (én olvastam!), tudnátok hogy mennyire "multifunkcionálisan" lett megírva. Amúgy a szerző maga nyilatkozta: meg akarta előzni hogy a "nácik" vegyék elő a történetet. Olvassátok el!
OberEnnsinnen
2015. április 13. 14:11
Igen ,az adataid valószínű, helyesek. De sajnos a veszteségek közé kell számítani az "elmaradt" nyeresége(ke)t is, ami nálunk valóban elmaradt, növelve elmaradásunkat, míg a nyugatnémetek megcsinálták az erhardti német gazdasági csodát, ugyebár. Csak a teljes "tételsor" számbavétele adhat valóságos eredményt... 1. MO-i zsidóság hatalmas vesztesége. 2. MO öszes áldozata. 3. MO-i gazdaság, ország kivéreztetése. 4. MO 1956-os vesztesége, a 200 ezer leginkább még aktív és tehetséges ember elvesztése, a megtorlások stb. Szóval, Adolf elvtárs-úr sokkal több kárt-bajt-veszteséget okozott nekünk, mint azt első látásra gondolnánk...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!