Modern vértanú: májusban avatják boldoggá a misézés közben lelőtt érseket

2015. március 12. 16:57

1980-ban misézés közben lőtték le San Salvador érsekét, Óscar Romerót. A temetésén a hadsereg robbantott és lövöldözött, ezzel kitört egy 11 éves polgárháború.

2015. március 12. 16:57

Május 23-án avatják boldoggá San Salvadorban Óscar Romero érseket, akit 1980. március 24-én a hit iránti gyűlöletből gyilkoltak meg mise bemutatása közben – tájékoztat az Avvenire olasz katolikus napilap internetes oldala. A boldoggá avatási szertartást a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusa, Angelo Amato bíboros végzi.

Vincenzo Paglia érsek, a boldoggá avatási ügy posztulátora jelentette be a hírt San Salvadorban március 11-én, annak a napnak az előestéjén, amelyen – 1977-ben – egy másik jezsuitát, Rutilio Grandét meggyilkolták az országban. A helyi egyházmegyében idén januárban Grande boldoggá avatási ügye is elkezdődött.

A Salvadorban akkoriban évtizedek óta fennálló konfliktus legfőbb oka az volt, hogy a mezőgazdasági földterület túlnyomó része kis számú gazdag földbirtokos család kezén volt, ugyanakkor az ország lakosságának döntő részét a nincstelen népesség tette ki.

Romero 1977 februárjában lett San Salvador érseke. 1979 májusában hét dossziét mutatott be II. János Pál pápának, amelyek a gyilkosságokról, eltűnésekről, az emberi jogok megsértésének eseteiről szóló jelentéseket és dokumentumokat tartalmazták. 1980 februárjában az érsek levelet írt Carter amerikai elnöknek, melyben kérte, hogy az Egyesült Államok ne támogassa a salvadori hadsereget, mert az a kapott fegyvereket a nép elnyomására használja. S ekkor említette először a nyilvánosság előtt, hogy halálos fenyegetések érték.

1980. március 24-én, miközben egy barátja elhunyt édesanyjáért mutatott be gyászmisét egy kórház kis templomában, az oltárnál halálos lövés érte az érseket. A merénylő elmenekült. Temetési szertartásán, amelyen mintegy ötvenezer ember vett részt, a gyászbeszéd alatt bomba robbant a katedrális előtti téren, majd a katonák lövöldözni kezdtek. A lövöldözésben mintegy negyven ember lelte halálát és száznál több volt a sebesültek száma.

Romero halála és a gyászszertartás alatt történt katonai erőszak óriási felháborodást keltett a nép körében. Az érsek elleni merénylet kirobbantója lett egy 11 évig tartó polgárháborúnak

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gombóc XVI. Artúr
2015. március 13. 18:39
Nahát, hogy te mennyire vicces vagy!! Fantasztikus!!
Akitlosz
2015. március 12. 21:48
Ettől lesz boldog.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!