Miért a frank?

2015. január 25. 11:55

Kevés olyan irigyelt ország van a világon, amelynek saját valutáját kell mesterségesen gyengítenie, mert anélkül „bivalyerőssé” válna. Ám egy kicsi, nyitott gazdaságban az erős pénznek is vannak negatív mellékhatásai.

2015. január 25. 11:55
Magas István

Miért erősödött a svájci frank ilyen brutálisan? A rövid válasz: azért, mert bizonytalan időkben sokan a készpénzvagyont frankban igyekeznek tartani, éppen az alpesi valuta jelenben megítélhető kivételes, jövőbeli értékmegőrző tulajdonságai miatt. Amikor készpénzvagyonok sorsáról van szó, a Helvéciában nyomott színes papírt hirtelen jobban szereti Európa többi állama is, mint a sajátját. Feltehetően köztudott, hogy nem a bankjegyen látható grafikai munkák esztétikai ereje adja az egyes nemzeti valuták vásárlóerejét.

Nem a grafikusok és a nyomdák versenyeznek, hanem a pénz mögött álló gazdaságok, az azok által képviselt áru- és vagyontermelő képességek. Amikor más valutából érkező pénztulajdonosok vadul veszik a svájci frankot, akkor ezt azért teszik, mert annak értékmegőrző képességében jobban bíznak, mint azon devizáéban, amelyet épp eladnak. Esetünkben leginkább az euróéban. A mai, nullához közeli vagy negatív kamatkörnyezetben a készpénztartás preferenciái megváltoznak: a tipikus intézményi nagybefektető a jelentős mértékű – rövid távú – vagyonvesztést elkerülendő még fizetni is hajlandó (l. negatív kamat) a banknak, hogy szabad pénzét az erős svájci valutában őrizze. ()

Végső következtetésünk tehát, hogy joggal csak a svájci jegybank lépésének hirtelenségét, gátszakadásszerűségét lehet kifogásolni. Fokozatos vagy valamilyen »zsilipező« technikával – talán – meg lehetett volna előzni a válságidőkre emlékeztető, két számjegyű napi veszteséget. Ez azonban nem változtat azon, hogy a pénz és az árfolyam ezúttal is csak közvetített a szorgalmak/teljesítmények és a jövőt illető kilátások között. A kialakult drámáért csak az SNB-t hibáztatni olyan lenne, mintha a megáradt folyó útjában álló gátat hibáztatnánk az esőzésért, és a környék teljes elárasztását vállalnánk a vízelvezetés, a gátszakítás helyett.

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulalak
2015. január 26. 04:10
Szvsz az SNB megnézte mégegyszer a Deep Blue vs Kaszparov játszmáit és meglepte a Deep Blue-t használókat.:) http://www-03.ibm.com/ibm/history/ibm100/us/en/icons/deepblue/
Brigadéros
2015. január 25. 21:47
A szerzőnek igaza van! Európa rosszul teljesít...és a liberátor uniós vezetők a magyar Alaptörvényen, meg a "civileken" rugóznak ahelyett, hogy megpróbálnák újra dinamizálni Európát... ...Erről is írhatnál egy cikket!!!
vero1_
2015. január 25. 13:35
a FED-del ellentétben az SNB - annak ellenére, hogy van mögötte teljesítőképesség - nem nyomtat orrba-szájba fedezet nélküli papírt. amikor a piac szakad egyszerűen ebbe menekülnek.
kjkj945
2015. január 25. 13:18
Miért a frank? NOLnak Magas! Svájci az órám, svájci a csoki, svájcé az arany (tartalék) svájcé a bank stb
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!