Megalakulhat az Államreform Bizottság

2014. november 04. 20:00

A Magyar Közlönyben megjelent a testület felállításáról szóló javaslat. Az Államreform Bizottságot Patyi András vezeti majd, feladata pedig a bürokráciacsökkentést jelentő Államreform II. program egyes intézkedéseinek megalapozása és véleményezése lesz.

2014. november 04. 20:00

Megjelent a keddi Magyar Közlönyben az Államreform Bizottság felállításáról szóló kormányhatározat. A Patyi András egyetemi rektor vezette testület feladata az Államreform II. nevű program egyes intézkedéseinek tudományos és társadalmi megalapozása, véleményezése lesz.

A határozat rögzíti: a kabinet áttekintette az Államreform II. – a bürokráciacsökkentés programjának intézkedéseit, és megállapította, hogy egyetért az „állami humántőke reformjával”. Ehhez sorolták a fegyveres szervek tagjaira vonatkozó életpályamodell bevezetését és az állami szférában foglalkoztatottak létszámának intézményi szintű felülvizsgálatát – az ellátott állami feladatok függvényében –, majd a tapasztalatok alapján a közszolgálati életpályamodell bevezetését. Az „állami humántőke reformjához” tartozik „az általános ügyintézési képességgel bíró személyi állomány” kialakítása, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem államtudományi felsőoktatási intézménnyé való átalakítása is.

A kormányhatározat szerint a kabinet egyetért emellett az állami szolgáltatások és ügyintézés reformjával, így különösen a kormányablakok országos hálózatának kiépítésével; az állampolgárokat és a vállalkozásokat érintő, fizetési kötelezettséggel járó adminisztratív terhek radikális egyszerűsítésével vagy megszüntetésével; az új közbeszerzési irányelveknek megfelelő elektronikus közbeszerzési rendszer kialakításával; valamint az európai uniós források felhasználási rendjének újraszabályozásával.

A területi közigazgatás átalakítása is folytatódik: a kabinet hatékonyabbá tenné a szakigazgatási szervek működési és szervezeti kereteit, és a kormányhivatalokba integrálná az azok szervezetrendszerén kívül eső területi államigazgatási szerveket, kivéve a rendvédelmet és az adóigazgatást - derül ki a rendelkezésből.

A kormány a program végrehajtásáért Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert jelölte ki felelősnek, és döntött arról is, hogy a program egyes intézkedéseinek tudományos és társadalmi megalapozására, javaslattevő, véleményező és tanácsadói tevékenységre létrehozza az Államreform Bizottságot, amelynek elnöke Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora lesz. A bizottság tagjait a Miniszterelnökség vezetője kéri fel. A bizottsági munkáért tiszteletdíj nem jár. A kormányhatározat szerdán lép hatályba.

Lázár János október 22-én jelentette be: a kormány belevág az államreformba, amelynek során tartósan meghatározza, hogy a befizetett adóért cserébe milyen szolgáltatásokra számíthatnak a választók. Hangsúlyozta: az átalakítás – a hatékonyságra koncentrálva – érinteni fogja a minisztériumok létszámát, a területi közigazgatást és az ügyintézésről szóló hatályos törvényeket. Egyúttal tarthatatlannak ítélte, hogy a 4,1 millió adófizetőből csaknem 1 millió az államtól kapja a fizetését.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
motoros
2014. november 05. 07:53
Az államvezetés okán soha nem kell reformbizottság. Egyszerűen jól kell vezetni az államot. A kis bürokratát nem kell elküldeni, mert még mindig bonyolult az ügyintézés, káosz lesz belőle. A bizottság meg szart sem ér mindaddig, amíg nincsenek egyszerű, követhető, mindenkire kiterjedő törvények az államigazgatás területén is.
gepida
2014. november 05. 07:45
Államreform I: többen, még nagyobb bérekért dolgoznak az államnak. Több törvény, szabály, rendelet. Államreform II: 2x Államreform I. Ha egy tapssal felröppentik a seregélyeket, attól nem lesznek kevesebben, csak másik fára repülnek. Egyetlen hülye törvény sem fog megszűnni, mint pl. az eredetiségvizsgálat vagy az időszakos alkalmassági (3-5 évenként új jogosítvánnyal).
Ultima Ratio
2014. november 05. 07:21
A legjobb lesz ha a bürokrácia ellen alapítunk egy vízfejű gittegyletet, ahol még tudunk munkát adni párszáz semmirekellő csinovnyiknak az állam pénzén.
Ald0 Raine hadnagy
2014. november 04. 22:37
Itt az ügy leírása....a maffiózó, a vizes pénzember és a fideszesek: http://hvg.hu/itthon/20120802_gyarfas_mitnyan_portik/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!