Internetadó: Gigánként 150 forintot szedne be az állam

2014. október 21. 18:24

Elképesztő mértékű adót vetne ki az internetszolgáltatókra az állam: a beterjesztett javaslat szerint minden megkezdett gigabyte adatforgalom után 150 forintot kellene befizetni az államnak. A Fidesz 2008-ban még ellenezte az internetadót.

2014. október 21. 18:24

Varga Mihály kedden bejelentette a jövő évi adócsomagot, amelynek egyik új eleme az internetszolgáltatókra kivetendő különadó. A távközlési adóról szóló LVI. törvény módosítása szerint az internetadó minden megkezdett gigabyte adatforgalom után 150 forint lenne. Az adó csökkenthető lenne a társasági adóként befizetett összeggel.

Az indoklás szerint azért adóztatják meg az internetet, mert az azon folytatott kommunikáció teret nyert a hagyományos telefonos – ideértve az smst is – kommunikációhoz képest.

A Fidesz 2008-ban még felszólalt az akkori kormány által tervezett internetadó ellen. Azt írták: „A Fidesz felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza az internetadóval kapcsolatos javaslatát, mert az akadályozná az internet magyarországi terjedését (...) Az internet megadóztatása egyértelműen felesleges, átgondolatlan és rossz, mert tovább mélyíti a Magyarországon amúgy is meglévő digitális szakadékot és elzárja az új felhasználókat az internettől” – vélekedett 2008-ban Nyitrai Zsolt, a párt akkori információs és telekommunikációs munkacsoportjának vezetője.

Frissítés

Az MTI szerint az internetadó ugyan gigabyte-onként 150 forint lesz, de annak összege havonta nem lehet több magánszemélyek esetén 700, cégek esetében pedig 5000 forintnál. A törvénytervezet szövegéből viszont ez nem következik: annak alapján az adóplafon csak a hívószámról indított hívások és küldött üzenetek után kivetett adóra vonatkozik.

Közben az MTI pontosította a kiadott hírt, és a javítás szerint a plafon valóban nem vonatkozik az internetadóra.

Összesen 582 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kitiltott
2014. október 22. 17:16
természetesen a hír csak feltételezések sorozatára épül..és egy szó sem igaz belőle ebben a formában
kovacsotto
2014. október 22. 12:37
Talán azoknak van igaza akik azt feltételezik, hogy nem is lesz Internet adó, csak a "fiuk" megint tőzsdéznek egy kicsit. A MTelekom részvény a hírre jelentősen esett!!! 2010-ben a hatalomhoz jutáskor szógyártó ás kósa államcsődöt vizionált amire jelentősen romlottak a tőzsdei mutatók és a Forint. Azt kellene a tőzsde felügyeletnek vizsgálni, hogy akkor és most kik spekuláltak az érintett részvényekkel illetve a devizákkal! Lehet hogy esetleg érdekes dolgokra derülne fény?!
kukagyerek
2014. október 22. 11:14
Mit szól ehhez Ángyán páva? :))))))
egysegelem
2014. október 22. 01:00
Raadasul ami a legbviccesebb, hogy a tartalom mennyisege, es az abbol szarmazo bevetel az egvilagon semmilyen osszefuggesben nincs, sem logikai sem adozas elmeletileg nincs ertelme barmi mast adoztatni, mint a bevetelt. Hogy az egyszeri fideszes hulye is ertse, ez nagyjabol olyan, mintha az elelmiszerekre tomegadot vetnel ki, mindegy, hogy egy kilo kenyer vagy egy kilo kaviar, kilo-kilo, fizess utana, persze minden eddigi ado mellet, pluszban, mert....mert most olyan kedvunk van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!