A keleti rítusú katolikus egyházak püspökei tanácskoztak Lembergben

2014. október 28. 09:56

Október 23. és 26. között az ukrajnai Lembergben (Lviv) találkoztak az európai keleti rítusú katolikus egyházak püspökei.

2014. október 28. 09:56

Az európai keleti rítusú katolikus vezetők éves találkozóját ebben az évben Lembergben (Lviv, Ukrajna) rendezték meg október 23-26. közt, abból az alkalomból, hogy idén 25 éve ismerték el újra a kommunista rendszer bukása után az ukrán görögkatolikus egyházat. A vendéglátó Szvjatoszlav Sevcsuk, kijev-halicsi nagyérsek volt; a találkozó helyszínéül a brjukovicsi (Lemberg) lelkigyakorlatos központ szolgált.

 
Lembergben 45 európai keleti rítusú püspök tanácskozott arról, mi az identitása és küldetése a keleti rítusú katolikus egyházaknak az ökumené útján és az európai társadalmakban. A munka során felszólalt a görögországi bizánci rítusú katolikusok apostoli exarchája, Dimitriosz Szalakhasz, Virgil Bercea nagyváradi püspök, valamint Borisz Gudzsak, a franciaországi, Benelux államokbeli és svájci görögkatolikus ukránok Nagy Szent Vlagyimirról nevezett párizsi eparchiájának püspöke, aki javasolta, hogy gondolják át az egyházak szerepét az ukrán társadalomban, a görögkatolikus egyház 1993-as elismerésétől kezdve „a méltóság forradalmáig”, amely az egy évvel ezelőtti Majdan téri eseményekkel vette kezdetét.
 
A találkozó keretében a résztvevők meglátogatták az Ukrán Katolikus Egyetemet, és személyesen hallgathatták meg „a méltóság forradalma” néhány főszereplőjének tanúságtételét.
 
A 2015-ös találkozót Prágában rendezik június 4. és 7. között, a vendéglátó Ladislav Hučko, a Cseh Köztársaságban élő bizánci rítusú katolikusok apostoli exarchája lesz.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!