Egy arany és két bronzérem az Úszó EB zárónapján

2014. augusztus 24. 17:44

Verrasztó Dávid aranyéremmel, Hosszú Katinka és a 4x100 méteres férfi vegyesváltó bronzéremmel zárta a berlini úszó Európa-bajnokságot. Jakabos Zsuzsanna negyedik, Kapás Boglárka ötödik lett az utolsó nap döntőiben.

2014. augusztus 24. 17:44

Verrasztó Dávid aranyérmet szerzett 400 méter vegyesen a berlini úszó Európa-bajnokság utolsó napján. A Jövő SC Veolia versenyzője, aki pénteken ünnepelte 26. születésnapját, a legjobb idővel került a fináléba. A pillangóúszás után ugyan még csak a második helyen fordult a brit Roberto Pavoni mögött, de a hátat követően már ő vezetett, s mellen tovább növelte előnyét. Az utolsó száz méterre egy testhosszas előnnyel fordult, s már nem is engedte ki a kezéből a győzelmet, és 4:11.89-cel Európa-bajnok lett.

Verrasztó 2010-ben és 2012-ben is ezüstérmes volt ebben a számban az Eb-n Cseh László mögött. Normálmedencében ez az első Eb-címe, s ez a magyar úszósport 80. Eb-aranya. Verrasztó Dávid 38 évvel azután nyert 400 m vegyesen Eb-aranyat, hogy édesapja, Verrasztó Zoltán világcsúcsot úszott ebben a számban. Verrasztó győzelmével a magyar csapat mind a négy aranyérmet megnyerte a vegyesúszó számokban. 200 és 400 méter női vegyes Hosszú Katinka, 200 méter férfi vegyese Cseh László nyert.

Verrasztó a döntő után elmondta: „Ez egy olyan úszás volt, amilyennek elterveztem. Másodszor sikerült 4:12-n belül jönnöm, ennek külön örülök. Lehetett volna kicsit jobb is, de talán tudatalatt visszavettem az utolsó ötvenen, mert tudtam, hogy nyerek. Megmondom őszintén, iszonyatos lelki csatákon vagyok túl. A hét elején teljesen szétestem a 200 vegyes délelőtti kamerás balhéja miatt. Tudom, hogy nem az én hibám, de egyszerűen nem tértem magamhoz. Nem hogy délutánra, még két teljes napig. Totál letargia, pedig teljesen tip-top formában érkeztem ide. Nagyon sok meló van abban, hogy mostanra összeszedtem magam – az biztos, hogy ezen dolgozni kell, mert egy világbajnokságon, olimpián nem fér bele az ilyesmi. Az aranynak örülök, de szeretnék még tovább javulni jövőre.”

200 méter pillangón Hosszú Katinka bronzérmet nyert. A szám másik magyarja, Jakabos Zsuzsanna negyedik lett. A német fővárosban korábban három arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet gyűjtött Hosszú jól kezdett a döntőben, 50 méternél elsőként fordult, aztán féltávnál második volt a spanyol Mireia Belmonte Garcia mögött. Majd kissé visszaesett, 150-nél csak a negyedik helyen haladt, de aztán az utolsó hosszra ismét beleerősített, s így meglett a bronz. Az első helyet a spanyolok klasszis úszója szerezte meg, míg másodikként honfitársa, Judit Ignacio Sorribes zárt. Jakabos 2:08.03-mal lett negyedik.

Hosszú a futam után elmondta: „Lehet, hogy egy kicsit, de tényleg csak egy kicsit elfáradtam a végére… Nagyon nem esett már jól ez az úszás, bár igazából csak az időeredmény miatt vagyok csalódott. Összességében jól sikerült ez az Európa-bajnokság, ez viszont vigasztal.”

Jakabos Zsuzsanna elégedetten kommentálta az úszását 200 pillangón: „Szerintem nagyon jó úszás volt ez a mai, elégedett vagyok az időmmel is, és azzal is, hogy sikerült a negyedik helyen végeznem.”

Kapás Boglárka az ötödik helyen végzett a 400 méter gyors döntőjében. A BVSC úszója korábban egy ezüstöt és két bronzot gyűjtött, most azonban nem tudott beleszólni a dobogós helyek sorsába. Az ideje 4:06.61 perc volt, amiről Kapás elmondta: „Ebben most ennyi volt, a két fő számomon sikerrel túlvagyok, ez már csak amolyan ráadás volt. Szerintem a helyezés és az idő is reális, örülök, hogy így sikerült ez az Európa-bajnokság.” A versenyt a brit Jazmin Carlin nyerte 4:03.24-gyel.

A harmadik helyen végzett a magyar 4x100 méteres férfi vegyesváltó az EB utolsó versenyszámában. A Cseh László, Gyurta Dániel, Pulai Bence és Kozma Dominik alkotta magyar csapatból Cseh László kezdett háton, akit a franciák és a britek mögött harmadikként váltott Gyurta Dániel. Az olimpiai bajnok mellúszó tartotta a lépést az élboly tagjaival, majd Pulai Bence a pillangó után ugyancsak negyedikként ért a falhoz. A befejező ember, Kozma Dominik remek teljesítményt nyújtott 100 gyorson, feljött a harmadik helyre, s egészen a végéig tartotta is ezt a pozíciót, így a magyar váltó 3:33.11-es idejével a britek és a franciák mögött szerezte meg a bronzérmet.

A csapat tagjai vidáman nyilatkoztak a Magyar Úszószövetség Facebook oldalán. Gyurta Daniel elmondta: „Jól ment a csapatnak, de én nem vagyok elégedett magammal, délelőtt jobban ment, ezt a mostanit ugyanúgy elkapkodtam, mint a száz döntőjét, visszafelé már nem gyorsultam fel rendesen. Csak az vigasztal, hogy sokkal előrébb nem végezhettünk, de hála a többieknek, meglett az érem.” Kozma Dominik: „47.08? Na, ez üzenet a többi gyorsúszónak a jövőre nézve... Elég jól jöttünk. Hogy 0.01-gyel rajtoltam? Hát csak nem indulhatok később, mint az a másik mellettem?!” Kozma, ha két századdal előbb indul, a csapatot kizárták volna a versenyből. Végül Cseh László nyilatkozott, akit a 100 méteres pillangó elődöntőjében elrontott rajtja után Kozma Dominik kóstolgatott. Most Cseh László visszaadta a két nappal ezelőtti rajt-tromfot klubtársának: „Látod Doma, végre egyszer erősen is úsztál ezen az Európa-bajnokságon!”

A magyar küldöttség összesen 14 érmet szerzett a kontinensviadalon, ebből 4 arany, 6 ezüst, és 4 bronzérem volt. A magyar csapat teljesítményével az éremtáblázat hatodik helyén zárt. A szövetségi kapitány, Kiss László összesen tíz érmet remélt a küldöttségtől a kontinensviadal előtt.

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szörftábor Msza.hu
2014. augusztus 25. 01:30
Remek teljesítmény.
1120
2014. augusztus 24. 22:47
Verrasztónak azért megint muszáj volt megmutatnia, hogy mekkora egy köcsög... :(
C.Dömötör
2014. augusztus 24. 21:30
Hatodikok lettünk, ez igaz, de a végeredmény; öt arany, hat ezüst, és hat bronz. Azért ezt összeszámolni nem olyan nehéz.
Alarik
2014. augusztus 24. 20:14
Nagyszerű sportolóink ismét sok örömet szereztek nekünk. Köszönjük az aranyakat, ezüstöket, bronzokat, és a többi jó helyezést is. És természetesen az edzőknek is. Szép volt lányok, és fiúk! Hajrá Magyarország! Hajrá Magyarok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!