Megfigyelők lettünk a török nyelvű országok közgyűlésén

2014. június 13. 15:16

Magyarország delegációja részt vett a Török Nyelvű Országok Parlamenti Közgyűlésének plenáris ülésén, ahol pénteken Magyarország megfigyelői státuszt kapott a TURKPA-ban – közölte Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a delegáció vezetője az ülés után az MTI-vel.

2014. június 13. 15:16

A török nyelvű országok – Törökország mellett Azerbajdzsán, Kazahsztán, és Kirgizisztán – Bakuban rendezték meg a TURKPA 5. plenáris ülését, amelyet Ogtay Asadov, a szervezet hivatalban lévő elnöke, az Azerbajdzsáni Köztársaság parlamentjének elnöke vezetett – mondta az Országgyűlés alelnöke. Az ülésen Ogtay Asadov adott tájékoztatást arról, hogy a magyar parlament számára a TURKPA megfigyelői státuszát adományozták.

Lezsák Sándor köszöntő beszédében hangsúlyozta: a Török Nyelvű Országok Parlamenti Közgyűlésének ülésén való részvétel szép megnyilvánulása a magyar politika elkötelezettségének a török nyelvű világ iránt. Úgy fogalmazott, hogy „népeinket az azonos gyökerekből táplálkozó történelmi barátság köti össze, erre épül a független új magyar politika”. Lezsák Sándor emlékeztetett arra, hogy a világ legnagyobb múltú turkológiai központja a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem 1870-ben alapított török tanszéke.

Az Országgyűlés alelnöke kiemelte, hogy a Szovjetunió széthullása és Magyarország függetlenné válása óta Budapest kezdettől fogva kinyilvánította az együttműködés szándékát, őszinte barátságát a függetlenné váló török nyelvű köztársaságok népei iránt éppúgy, mint Törökország iránt. „Azóta az élet bebizonyította, hogy tudunk közös értékeket, közös érdekeket és közös célokat találni” – fűzte hozzá. Lezsák Sándor megállapította: Magyarország szívesen emelné magasabb szintre a parlamenti együttműködést is.

A parlament alelnöke örvendetesnek nevezte, hogy „közös történelmi, kulturális és nyelvi gyökereink alapján élénkülnek kulturális kapcsolataink”. Példaként hozta fel a kétévente megrendezésre kerülő Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlés rendezvényt, amely a magyarság és egyben Európa egyik legnagyobb hagyományőrző eseménye. Reményét fejezte ki, hogy a választókerületében, a Duna-Tisza közén, Bugacon 2014. augusztus 8-10. között megrendezendő Kurultajon a TURKPA országai ismét népes küldöttséggel vesznek részt.

Lezsák Sándor köszönetet mondott az azeri, a kazah, a kirgiz és a török követségeknek, nagyköveteknek, a külügyi hivatalok munkatársaiknak és mindazoknak, akik a rokontudat alapján a bizalmi tőkét, kapcsolatot erősítik népeink között. Az Országgyűlés alelnöke a magyarság történelmi küldetésének nevezte, hogy „járható hidakat” építsen Kelet és Nyugat között, hozzáfűzve, hogy „az új magyar külpolitikában a keleti nyitás természetesen nem jelenthet nyugati zárást”.

Lezsák szólt az általa alapított Lakiteleki Népfőiskola programjairól is, ahol kormányzati támogatással alapfokú nyelvtanfolyamokat indítottak a TURKPA országok nyelveinek megismerésére. A plenáris ülésen Lezsák Sándor bejelentette, hogy jövő nyáron kormányzati támogatással az eddigi műfordító táborok tapasztalataira építve azeri-magyar, kazah-magyar, kirgiz-magyar és török-magyar műfordítói, nyelvgyakorló, irodalmi tábort szerveznek a tehetséges egyetemistáknak, fiatal diplomásoknak.

Az Országgyűlés alelnöke az együttműködés szempontjából fontosnak nevezte, hogy a parlamenti választáson másodszorra bizalmat kapott Orbán-kormány már az első ciklusában meghirdette a keleti nyitás politikáját.

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
3M..
2014. június 13. 18:56
Végre a mieink között. Kitüntetésnek veszük hogy a testvéreink, megtiszteltek minket ezzel a titulussal. A légkör is teljesen más a rokonságban. Szebb Jövőt!
popzene
2014. június 13. 18:14
:DDDDDDDDDD
blvr
2014. június 13. 16:41
Vállalom, hogy amit most írok, az nem fog tetszeni mindenkinek. Persze, legyünk barátok, nincs is ezzel semmi gond, a török világ 150 éven át régen volt már, de az őseinknek valamiért nagyon fontos volt, hogy ne legyünk törökké, és nem is lettünk azzá, viszont ez rengeteg áldozattal és pusztítással járt. Nekem csak azzal van bajom, mikor a youtubera is odakommentel valami török, hogy a turk meg hun brotherhood meg ilyenek...Baromira nem voltunk tesók. Mikor láttam, hogy a Zrínyi és a Szulejmán szobrok egymás mellett vannak... Egyébként semmi bajom a törökökkel, szívesen elmennék hozzájuk, csak ne mondják, hogy mi jó haverok voltunk. Van egy barátnőm, ő is mindig megy erre a kurultajra, meg törökül tanul, meg rajong, de mintha ez a tananyag kiesett volna a tudatából. Szóval nem a mostani barátsággal van a bajom, hanem a történelmi tények szőnyeg alá söprésével, tudatos, vagy tudattalan elfelejtésével.
mantelman
2014. június 13. 16:27
Ez nagy megtiszteltetés hazánknak. A törökök rokon népként tekintenek ránk, és tisztelnek minket. Ezt ügyesebben is ki lehetne használni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!