Felrobbant egy gázvezeték Ukrajnában

2014. június 17. 19:29

Kelet-Ukrajnában felrobbant a Testvériség gázvezeték egy része. A tüzet már eloltották, de a lángok volt, hogy 100 méter magasak voltak. A robbanás ellenére nincs fennakadás a Magyarországra érkező gázszállításban.

2014. június 17. 19:29

Kelet-Ukrajnában, Poltava régióban, körülbelül egy kilométerre a legközelebbi lakott településtől Iszkovci falutól, felrobbant, és kigyulladt a Testvériség gázvezeték – számolt be a Russia Today. A robbanásban senki nem sérült meg. A lángokat délután négy és öt óra között eloltották. Szemtanúk szerint a lángok 200 méter magasra csapnak fel. 

Egyelőre úgy tudni, a nyomáscsökkenés miatt robbanhatott fel a gázvezeték, de vizsgálatokat csak később tudnak végezni. A poltavai katasztrófavédelem közölte: a vezetékben lévő gáz lobbant lángra, de a tűz eloltása után a helyreállítási munkákat már megkezdték. Az ukrajnai gáztározókat és gázvezeték-hálózatot üzemeltető Ukrtranszhaz arról számolt be, hogy a kompresszorállomásokon elzárták a megsérült gázvezetéket, amit mintegy  mintegy 20 kilométeren kellett lezárni. A gázszállítást addig a vezeték párhuzamos ágán folyik tovább.

A Testvériség gázvezeték 4451 kilométeres hosszával a leghosszabb európai gázvezeték. Az 1967 óta működő vezeték egyik ága Szlovákiában, Magyarországra, Ausztriába, Olaszországba és a Balkánra szállít gázt, míg a másik ága pedig Csehországba, Németországba, Franciaországba és Svájcba.

A Gazprom orosz, majd a Naftohaz ukrán gázipari vállalat is azt közölte, hogy a vezetékrobbanás nem befolyásolta az orosz földgáz exportját Nyugatra. A Gazprom szerint az csak a következő napokban fog kiderülni, hogy a robbanás okoz-e fennakadást az európai gázellátásban. Egyelőre az FGSZ Földgázszállító Zrt. közlése szerint a gáz a szerződéseknek megfelelően érkezik Magyarországra, az érkező gáz nyomásértéke és a mennyisége is rendben van.

Az ukrán hatóságok jelenleg vizsgálják mi okozhatta a detonációt. Arszen Avakov ukrán belügyminiszter közleményben tudatta, hogy a hatóságok a detonáció több lehetséges okát is vizsgálják, ezek egyike a terrorcselekmény. Az ukrán energetikai tárca közölte: „nem most kíséreltek meg először terrortámadást az ukrán gázszállító rendszer ellen”. Poltava régió jelenleg az ukrán hadsereg fennhatósága alatt áll, és eddig nem érintették a területet az ukrán harcok. A régió az ukrán kőolaj– és földgázipar központja. 

Márciusban Dmitri Jaros, a szélsőjobboldali Jobb Szektor vezetője fenyegetőzött azzal, hogy ukrán területen lévő orosz gázvezetékeket fog felrobbantani, hogy ezzel is csökkentse az oroszok egyik bevételi forrását – írja a Russia Today. Egyelőre nem lehet tudni, hogy van-e köze a robbanásnak ahhoz, hogy az oroszok hétfőn bejelentették: nem szállítanak több gázt Ukrajnának, csak akkor, ha azt előre kifizetik.

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fradi44
2014. június 18. 00:30
Egy külföldi fórumon egy nick: Te jó ég! Most jutott eszembe, hogy milyen jó, hogy ezeknek már nincs atomfegyverük. Az rosszabb lenne, mint majom a kézigránáttal
Stadionban láttalak meg
2014. június 18. 00:24
A magyar gáztározók töltöttségi szintje 17%. Mi van, a Fizess már a földgázt is lopja?:)
Stadionban láttalak meg
2014. június 18. 00:23
Rogán Antal Moszkvában járt, és Putyin pártjának egyik vezetőjével, Szergej Zseleznyákkal arról is tárgyalt, hogy a magyar kormány »a napokban megvizsgálja (deviza)tartalék felhalmozásának lehetőségét orosz rubelben a dollár nem stabil helyzete miatt«” 451 ez egy jó lépése a Fidesznek Minden normális ember tudja hogy a 100 dolláros annyit sem ér, mint a papir amire rá van nyomtatva Csak éppen aki eddig ezt kétsegbevonta - Iraq, Libia - azt demokratikusan megbombázták Potrodollár - ennek nézz utánna
lynx
2014. június 17. 20:39
A Vaillantot földgázról palagázra át kell állítani, vagy működik ezzel is azzal is?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!