Együtt tüntettek az ellenzéki vezetők az emlékmű ellen

2014. május 24. 15:12

A Szabadság téri német megszállási emlékmű ellen tiltakoztak ellenzéki pártok vezetői az MTA épülete előtt. A tüntetésen részt vett az Együtt-PM, az MSZP, a DK, a Liberálisok, és a MoMa képviselője is.

2014. május 24. 15:12

A Szabadság térre tervezett, a német megszállás áldozatainak tiszteletére állítandó emlékmű megépítése ellen tiltakoztak ellenzéki pártok vezetői szombaton Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia épülete előtt. A demonstráción felszólalt Szabó Tímea és Juhász Péter, az Együtt-PM társelnökei, Bokros Lajos, a Modern Magyarországért Mozgalom (MoMa) elnöke, Popper Gábor, a Magyar Liberális Párt (MLP) ügyvivője, Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője és Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke. A szónokok azt hangsúlyozták, hogy ha a „demokratikus pártok” átveszik a főváros vezetését, akkor azonnal eltávolítják a Szabadság térről a készülő „történelemhamisító” emlékművet, és a Szoborparkba száműzik.

A mintegy kétszáz tiltakozó részvételével, a Szabadság téri emlékmű ellen tüntető civilek kezdeményezésére megtartott demonstráción Gyurcsány Ferenc úgy vélekedett, hogy a jelenlegi „basáskodó” hatalomnál „mocskosabb hatalmak” is meg szoktak bukni, csak az a kérdés, hogy mikor és mit hagynak maguk után. Ebben a helyzetben védeni kell a hazafias tisztesség maradékát és támadni mindazt a gonoszságot, ami sugárzik a kormányról. Vagyis nem szabad kompromisszumot kötni, „a gonosszal nem kötünk nagykoalíciót”, mert a jelenlegi hatalom működése ellentétes a magyar érdekekkel.

Horváth Csaba arról beszélt, hogy a „demokratikus pártok” Európát választják, mert Európa jelenti az egyetlen esélyt a fejlődésre. A baloldal békét vár Európától, miközben a jobboldal úgy kér tiszteletet, hogy közben nem tisztel senkit – fogalmazott. „Ezért az európai parlamenti választás nem lefutott meccs, mutassuk meg, hogy Budapest a remény szigete, egyben a szabadság fővárosa” – mondta Horváth Csaba.

Popper Gábor úgy vélekedett, hogy az emlékmű körüli csatát Orbán Viktor akkor is elveszítette, ha végül felépül „a hazugság szobra”. Mert az emlékművet senki nem akarja, még a jelenlegi kormány hívei sem. Szerinte a tiltakozásuk elérte a célját, mert már három német nagyvárosban tartottak tüntetést az emlékmű ellen, és harminc zsidó származású amerikai kongresszusi képviselő és szenátor kérte levélben Orbán Viktort a terv felülvizsgálatára.

Bokros Lajos szerint Orbán Viktor azért harcol az Európai Unió ellen, mert nem osztja az értékrendjét. „A diktatúra, az orosz irányított demokrácia értékrendjét képviseli és a jobbik faji gőggel átitatott náci ihletésű kultúráját. (...) A Fidesz kulturálisan koalíciót alkot a Jobbikkal, ennek jelképe a Szabadság téren épülő hazug, hamis emlékmű” – fogalmazott a politikus.

Szabó Tímea azt a sajtóhírt idézte, amely szerint Orbán Viktor miniszterelnök a jövőben az államfői posztra pályázna. Úgy vélekedett, hogy Orbán Viktor nem képviselheti a nemzet egészét, mert az elmúlt évtizedekben ideje jelentős részét azzal töltötte, hogy összeugrassza a nemzet tagjait.

Juhász Péter, az Együtt-PM társelnöke azt mondta, hogy a hatalom jelenlegi képviselőit nem az emberek érdeklik, csak a hatalom. „Ezért el fogják söpörni Orbán Viktort az útból, és a szobor le fog dőlni” – mondta Juhász Péter.

A demonstráción a pártzászlók mellett európai uniós lobogók is láthatók voltak, és a rendezvényen a magyar himnusz mellett felcsendült az Európai Unió himnusza, az Örömóda is. A szervezők azért választották a Széchenyi téri helyszínt, mert a Szabadság tér rendezvény miatt foglalt volt.

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antioxi
2014. május 25. 19:16
A zsidók még mindig csinálják a fesztivált, de mi végre?
Ángyán Páván
2014. május 24. 23:41
Na, végre valaki tiltakozik a Szabadság téren.
Motivince
2014. május 24. 21:12
A SZAR NÁCIKNAK irány a Szíriai Arab Köztársaság vahabitai patkányok
várúr
2014. május 24. 20:28
Péterke. Egyelőre egy hungarocell szobrot tudatok ledönteni. Utána akkor taknyoltatok, mint egy országos influenzajárvány. Ugyanez a helyzet a többi náthás "ellenállóval".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!