Kúria: Plázában nem jár a vasárnapi pótlék

2013. november 25. 15:35

Eddig vitatéma volt, hogy a vasárnap is nyitva tartó üzletekben rendes munkaidőnek számít-e a vasárnapi munkavégzés, és kell-e erre az esetre bérpótlékot fizetni. A Kúria eldöntötte a kérdést, a szakszervezetek megdöbbentek.

2013. november 25. 15:35

A Kúria ítélete szerint a kereskedelem az eddigi jogértelmezésekkel szemben rendeltetésszerűen működik vasárnap, és így nem kötelező bérpótlékot adni. A Kúria ezzel a vasárnapi munkavégzésre vonatkozó eddigi jogértelmezést változtatta meg, hiszen a munkaügyi ellenőrzéseken és a bíróságokon korábban olyan döntések születtek, hogy a kereskedelemben a vasárnapi nyitva tartás nem rendeltetésszerű – írja a Jogi Fórum. Ugyanakkor a Kúria azt nem mondja, hogy tilos vasárnapi bérpótlékot adni.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete megdöbbent, szóvivőjük úgy reagált: mindenképpen szeretnék megvédeni a dolgozóknak a hétvégi munkáért járó plusz juttatást.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vero1_
2013. december 16. 17:09
akkor éjszakai pótlék sem jár a folyamatos termelés esetén, mert ott meg az a rendeltetésszerű.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!