Átadták a Caritas Hungarica-díjat a katolikus segélyszervezet önkénteseinek

2013. október 07. 08:00

Átadták a Caritas Hungarica-díjat a Katolikus Karitász 36 önkéntes munkatársának szombaton Budapesten. A tavaly alapított elismerés átnyújtásához kapcsolódó hálaadó szentmisén Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök, a Katolikus Karitász elnöke szentbeszédében azt mondta: munkatársaik nem pusztán a nyomorúságot enyhítik, hanem az embereket Isten felé fordítják.

2013. október 07. 08:00

Spányi Antal a számos pappal koncelebrált szentmisén kiemelte: a karitászmunkatársak ahhoz is hozzájárulhatnak, hogy Isten és ember kapcsolata rendbe jöjjön, s így a rászorultakban tudatosulhat az is, „Krisztussal együtt hordják a keresztet”. Úgy fogalmazott: akik Krisztus szemével igyekeznek nézni embertársaikat, azok felfedezik a másikban a rászorultat. A Katolikus Karitász elnöke rámutatott: az önkénteseknek úgy kell rendelkezésre állniuk, mintha magát Krisztust szolgálnák, őrá figyelnének. A karitász munkatársainak nyitottnak kell lenniük Isten felé, úgy kell imádkozniuk, hogy mindig meghallják Isten akaratát – fűzte hozzá.

A püspök megjegyezte: amikor megcsapja orrunkat a szegénység szaga, amikor már ugyanazt a jó tanácsot tizedszer adjuk, akkor is Krisztust kell szolgálnunk. „A küldetést nem mi választottuk”, így azt nem is a magunk elgondolása szerint kell teljesíteni. „Az önátadás a kulcsa annak, hogy igazán azok legyünk, akiknek lennünk kell”, hogy ne egyszerűen kizárólag szociális munkások legyünk, hanem annál sokkal többek – állapította meg. Felhívta a figyelmet arra: sokan érzik úgy, hogy nem fontosak senkinek, és nem törődik velük senki, ezért „engednünk kell, hogy Isten rajtunk keresztül szeresse a szegényeket”, mert „Isten annyira bízik bennünk, hogy rajtunk keresztül akar eljutni azokhoz, akiknek Krisztusra van szükségük. (...) Így lesz az egyház erős, így látja azt a világ is, hogy érdemes az egyházhoz tartozni”.

Kéninger Andrásné a kitüntetettek nevében mondott köszönő beszédében hálát mondott a vezetőiknek, akik átsegítették őket a munkában a holtponton. Az ünnepség keretében bemutatták az erre az alkalomra készített Karitász-zászlót, amelyet egy megváltozott munkaképességű szombathelyi gondozottjuk tervezett és egy lángoló keresztet ábrázol.

A díjakat Spányi Antal és Écsy Gábor, a katolikus segélyszervezet országos igazgatója adta át. A kitüntetettek díszoklevelet, Caritas Hungarica feliratú kitűzőt, valamint kerámia emlékplakettet kaptak. A segélyszervezet által alapított elismerést azok a plébániai önkéntes karitászmunkatársak kapják, akik a legtöbbet tették a rászorultakért. A díjra minden évben egyházmegyénként legfeljebb három plébániai önkéntest javasolhat a helyi karitászigazgató. Az eseményen részt vett Mádl Dalma, a Katolikus Karitász jószolgálati nagykövete, Mádl Ferenc köztársasági elnök özvegye.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!