Erdő Péter: Erősödött az európai ökumenikus együttműködés

2013. július 05. 10:30

Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) és az Európai Egyházak Konferenciájának (Conference of European Churches, CEC) párbeszédével erősödött az ökumenikus együttműködés - mondta Erdő Péter bíboros a CCEE elnöke szerdán Budapesten, a CEC 14. nagygyűlésének nyitó napján tartott köszöntőjében.

2013. július 05. 10:30

Erdő Péter elmondta: az 1971-ben alakult Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának kezdettől jó a kapcsolata az Európai Egyházak Konferenciájával. A jövő hétfőig tartó rendezvény első napján Erdő Péter kiemelte: haladást értek el a párbeszédben, a testvéri kapcsolatok és az egyházak teológiai és spirituális hagyományának elmélyítésében a több közösen szervezett ökumenikus találkozóval és a három európai ökumenikus nagygyűléssel. Utóbbiakat 1989-ben Bázelben, 1997-ben Grazban és 2007-ben Nagyszebenben (Sibiu) tartották. Megemlítette, hogy a két szervezet vegyes bizottsága, amelyben a két elnökség is részt vesz, „alapvető tényezővé vált az európai ökumenikus együttműködés erősítésében".

A bíboros reményét fejezte ki, hogy a két szervezet folytatja a baráti és hivatalos kapcsolatok építését, és közösen tudnak szembenézni azokkal a kihívásokkal, amelyek ma feladatot jelentenek a keresztények és az emberiség számára. Emlékeztetett arra, hogy Magyarországon és Kelet-Európa sok más országában, „amikor az elmúlt évtizedek diktatúrája megpróbálta megakadályozni többek között a hit továbbadását is, a népek érezték a szabadság vágyát és szükségességét”. Mint fogalmazott, „éreztük annak fontosságát is, hogy a társadalmi életet ne csupán egy szűken megfogalmazott ideológiára, hanem a teljes igazságra építsük”. Ebben a teljességben pedig jelen vannak a transzcendens értékek is – hangsúlyozta.

Erdő Péter megjegyezte: a mindennapi élet szekularizációja nehézzé teszi a közeledést Istenhez, és néha úgy tűnik, „alig lehet megvalósítani a szabadságról és az igazságról szóló ígéreteket”, azokat a várakozásokat, amelyek a kommunizmus összeomlása idején megjelentek. „Krisztus mégis itt van közöttünk. Ezért nem szűnik meg soha a reményünk”, Jézus pedig ma is a remény forrása Európa számára – mondta. Utalt arra, hogy II. János Pál pápa tíz éve, a II. európai szinódus után kiadott dokumentumában bátorítóan azt írta: itt az ideje annak, hogy Európa újra döntsön jövőjéről, ennek a jövőnek az alapja pedig „a találkozás Jézus Krisztus személyével és üzenetével”.

A nyitó istentiszteletet Steinbach József, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke tartotta a Pozsonyi úti református templomban. Az Európai Egyházak Konferenciájának magyarországi tagszervezete, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa kedden az MTI-vel közölte: a kontinens több mint 120 protestáns és ortodox egyházának mintegy 250 delegáltja a szervezet megújulásáról és átfogó reformokról is határoz majd a nagygyűlésen, amelyet a magyar kormány és Budapest pénzügyi támogatásával rendeznek meg, a MEÖT meghívására.

A nagygyűlésen Julio Murray, a Panamai Episzkopális (Anglikán) Egyház püspöke tartja a felvezető előadást csütörtökön, továbbá felszólal Olav Tveit, az Egyházak Világtanácsának főtitkára is. Az 1959-ben alapított Európai Egyházak Konferenciája az Európa országaiban működő több mint 120 ortodox, protestáns, anglikán, ókatolikus egyház és negyven társult szervezet közössége. Irodái Genfben, Brüsszelben és Strasbourgban találhatók.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!