Kikérte a trafikpályázatokat több szervezet és hírportál

2013. április 29. 13:59

Közérdekű adatigényléssel kérte a trafikpályázatok nyilvánosságra hozatalát a nemzeti fejlesztési minisztertől és a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-től az atlatszo.hu, a hvg.hu, az Index, az Origo, a K-Monitor Közhasznú Egyesület, a Társaság a Szabadságjogokért Egyesület és a Transparency International Magyarország.

2013. április 29. 13:59

A trafikpályázatok nyilvánosságra hozatalát közérdekű adatigényléssel kérte hétfőn több szervezet, valamint hírportál, köztük. Közleményük szerint az atlatszo.hu oknyomozó portál, a hvg.hu, az Index, a K-Monitor Közhasznú Egyesület, az Origo, a Társaság a Szabadságjogokért Egyesület és a Transparency International (TI) Magyarország az adatokat egyszerre kérte a nemzeti fejlesztési minisztertől és a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-től.

A TI Magyarország álláspontja szerint a trafiktörvény megalkotása, valamint a pályázatok lebonyolítása során felmerült problémák súlyos korrupciós lehetőséget mutattak. A jogvédő szervezet szerint a trafiktörvény azt bizonyítja, hogy a korrupció rendszerszintű, mert javarészt kormány közeli érdekcsoportok kapták meg a biztos bevételt jelentő lehetőségeket. Hozzáteszik, a koncepciót és magát a törvényjavaslatot „az akkori frakcióvezető barátja” készítette, akinek „üzleti érdeke fűződik az új szabályozáshoz”.

A pályázatok és mellékletei, valamint a bírálat menete és dokumentumai nem nyilvánosak, így nem lehet megállapítani, hogy az elbírálás korrekt volt-e – fűzik hozzá. A TI Magyarország szerint a trafiktörténet az úgynevezett state capture tipikus példája, amikor közhatalmi döntéshozatalt a közérdek helyett magánérdekek vezérelnek, centralizált, jól kidolgozott rendszerben. Kifejtik: a konstrukció lényege, hogy az így megalkotott jogszabályok legálissá teszik a visszaéléseket. A Transparency International felhívja a figyelmet arra, hogy Magyarország a múlt héten mutatta be Londonban a Nyílt Kormányzati Együttműködés keretében tett antikorrupciós vállalásait. A jogvédő szervezetnél úgy vélik, a nemzetközi közösség előtt bemutatott kormányzati akcióterv intézkedései messze nem alkalmasak az ilyen típusú visszaélések megfékezésére.

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kamasuka
2013. április 29. 16:05
Egyébként meg 2013at írunk. Tessék megtanulni pályázatot írni, nem pedig keseregni, hogy nem nyert az illető.
kjkj945
2013. április 29. 15:50
http://nemzetidohany.hu/eredmenyhirdetes/a-b/ http://nemzetidohany.hu/eredmenyhirdetes/c-k/ http://nemzetidohany.hu/eredmenyhirdetes/l-p/ http://nemzetidohany.hu/eredmenyhirdetes/r-zs/
Dilipók
2013. április 29. 15:01
Lázár, bárcsak te maradtál volna ott az úton a balesetkor !
Nomine
2013. április 29. 14:49
ezek az úgynevezett 'hírportálokat" pont ebben a sorrendben számolnám fel ha csak rajtam múlna
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!