Bocsánatkérésre szólítják fel brit melegjogi aktivisták a lemondott érseket

2013. március 05. 06:27

Bocsánatkérésre szólította fel hétfőn a melegek jogainak elismertetéséért küzdő legnagyobb brit kampányszervezet, a Stonewall Keith O'Brien bíborost, az egykori legmagasabb rangú brit katolikus vallási méltóságot, aki nemrég lemondott, mert más papokkal szemben tanúsított, "nem helyénvaló" magatartással vádolták meg.

2013. március 05. 06:27

Edinburgh és St. Andrew's volt érseke korábban számos alkalommal bírálta éles hangú nyilatkozatokban a homoszexuális kapcsolatban élőket, és nyilvánosan kikelt a brit kormány azon törvénymódosítási terve ellen is, amely lehetővé tenné az azonos nemű párok házasságát. A bíboros azonban múlt hétfőn lemondott minden egyházi tisztségéről, miután kiderült, hogy négy pap – akik közül hárman most is az egyház szolgálatában állnak – hivatalos panaszt tett rá a Vatikán nagy-britanniai képviselőjénél. A panasz szerint az érsek még az 1980-as években „helytelen” módon közeledett, illetve ilyen jellegű kapcsolatot létesített az akkor fiatal papokkal.

O'Brien először tagadta a vádat, röviddel később azonban lemondott, vasárnap pedig közleményben ismerte el, hogy „voltak időszakok”, amikor szexuális magatartása nem felelt meg a tőle „mint paptól, érsektől és bíborostól elvárt normáknak”. Egyben megkövette azokat, akik ellen vétkeket követett el, és bocsánatot kért a skót katolikus egyháztól és Skócia népétől is. Ben Summerskill, a Stonewall vezérigazgatója azonban hétfőn a BBC rádiónak nyilatkozva kijelentette: a kampányszervezet „szomorúan nyugtázta”, hogy O'Brien  „nem talált módot” a bocsánatkérésre a melegektől, családtagjaiktól és barátaiktól, akik megszenvedték a volt érsek korábban velük szemben használt „ördögien kegyetlen” szavait.

Summerskill szerint Keith O'Brien az elmúlt években „megbocsáthatatlanul maró hangvételű” nyilatkozatokat tett a melegekkel kapcsolatban, és velük szemben kinyilvánított gyűlölete „még a római katolikus egyházon belül is kirívó” volt. A Stonewall vezetője szerint a volt katolikus egyházi méltóság „hazudott környezetének és valószínűleg saját magának is”.

O'Brien eredetileg tagja lett volna annak a bíborosi testületnek, amely XVI. Benedek pápa utódjának megválasztására ül össze hamarosan, de a volt skót érsek nem vesz részt a konklávén, így a brit katolikusoknak nem lesz képviselőjük a pápaválasztó bíborosi gyűlésen. Keith O'Brien bejelentette: élete hátralévő részét visszavonultságban fogja eltölteni, és a továbbiakban nem vállal közéleti szerepet a katolikus egyházon belül.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!