Ezentúl melegek is lehetnek püspökök Angliában

2013. január 07. 12:12

A Church of England, az angliai anglikán egyház engedélyezte, hogy az élettársi kapcsolathoz hasonló, az állam által elismert civil kapcsolatban (civil partnership) élő homoszexuális papjai püspökök lehessenek.

2013. január 07. 12:12

Graham James norwichi püspök január 4-i nyilatkozata szerint a püspökök testülete decemberben úgy döntött, hogy igazságtalan lenne kizárni a püspöki tisztségből azokat, „akik törekednek rá, hogy az egyház tanításával teljes közösségben éljék az életüket”.

Nagy-Britanniában 2005 óta ismeri el az állam az azonos neműek „civil kapcsolatát”, ekkoriban az anglikán egyház engedélyezte a homoszexuálisok papságát, amennyiben cölibátust fogadnak. Ugyanakkor 1991-es és 2005-ös dokumentumai szerint a Church of England szerint a szexuális kapcsolatnak a házasságra kell korlátozódnia, amely egy férfi és egy nő közt jöhet létre.

A mostani döntést azt követően pattant ki, hogy 2003-ban püspökké nevezték ki a homoszexuális Jeffery Johnt, de a tiltakozások miatt visszavonták a kinevezését, majd 2010-ben újra püspöknek jelölték, de a jelölést elutasították szexuális orientációja miatt.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!