Együttműködést kötött az orosz ortodox egyházzal a kormány

2012. november 08. 15:33

A kormányzati és egyházi feladatokat rögzítő együttműködési megállapodást írt alá Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Mark Golokov érsek, az Orosz Ortodox Egyház Magyar Egyházmegyéje nevében csütörtökön a Parlamentben.

2012. november 08. 15:33

Semjén Zsolt újságírók előtt kiemelte: a megállapodás preambulum része méltatja az egyház magyarországi szerepvállalását, illetve garanciákat ad a különböző támogatási formákra, a hitélet és a társadalmi feladatátvállalás finanszírozása tekintetében. A miniszterelnök-helyettes leszögezte: az egyházak megkapják azt az állami támogatást, amit a hasonló feladatot ellátó önkormányzati és állami intézmények is. Semjén Zsolt jelezte, hogy a közeljövőben hasonló megállapodást írnak alá a konstantinápolyi független patriarchátussal, a szerb és a bolgár ortodox egyházzal is. A magyar kormány minden ortodox egyház felé nyitott ilyen egyezményt illetően, a román ortodox egyházzal ugyanakkor még tárgyalnak, mert esetükben speciális igények merültek fel – fűzte hozzá.

A kormányfő helyettese úgy fogalmazott: a mostani szerződés illeszkedik azok sorába, amelyek megkötését még az első Orbán-kormány idején kezdték meg. Eljött az ideje, hogy az új alaptörvény és egyházi törvény után, megállapodást kössenek azokkal az egyházakkal, amelyeknek fontos szerepük volt a magyar történelemben, és amelyek olyan értékeket képviselnek, amire szüksége van a magyar társadalomnak – mutatott rá, és a vallási hagyományok mellett kitért arra „a társadalomszolgálatra” is, amit ezek az egyházak a kultúra és oktatás területén végeznek.

Mark Golokov érsek, aki Kirill, Moszkva és Oroszország pátriárkájának üdvözletét is tolmácsolta, köszönetét fejezte ki a kormánynak a megállapodásért. Az érsek kiemelte, hogy a magyar kormány mennyire komolyan veszi a magyar társadalomban a kereszténység szerepét, és törekszik arra, hogy a történelmi egyházakkal jó kapcsolatokat építsen ki, erősítse a magyar társadalomban a keresztény értékek meglétét. A most aláírt dokumentum kapcsán rámutatott: nagyon fontos számukra az együttműködés, és a partneri kapcsolat kialakítása.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Alasseo
2012. november 08. 19:07
Pedofilok pedofilokkal, áldást rá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!