Kumin: Továbbra is stratégiai szövetséges az Egyesült Államok

2012. november 07. 09:04

Korábban is hangoztatott céljaihoz hűen, az amerikai elnök kilététől függetlenül a magyar kormány bízik a két ország közötti kapcsolatok erősségének megtartásában – közölte Kumin Ferenc.

2012. november 07. 09:04

Magyarország továbbra is stratégiai szövetségesének tekinti az Egyesült Államokat, és arra törekszik, hogy a kétoldalú kapcsolatok változatlanul erősek maradjanak – mondta Kumin Ferenc, a Miniszterelnökség nemzetközi sajtókapcsolatokért felelős helyettes államtitkára szerdán a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Hangsúlyozta: korábban, az elnökválasztási kampány ideje alatt is többször megfogalmazta a magyar kormány, hogy a vezető kilététől függetlenül a jó kapcsolat megtartása a fő célja. Kumin kiemelte: mivel az ország vezetésének „színezete” nem változik, így valószínűleg az alapvető irányok sem fognak, viszont néhány olyan pozícióban, amely fontos Magyarország megítélése szempontjából – például a külügyminiszteri poszton – várható változás.

A helyettes államtitkár beszélt arról is, hogy bár politikai iránya miatt a republikánus párt közelebb áll a magyar jobbközép kormányhoz, hiba lenne az amerikai pártokat teljes mértékben megfeleltetni az európaiaknak.

Frank Tibor történész, egyetemi tanár a műsorban azt mondta, az amerikaiak megosztottak több fontos kérdés, például az államadósság, a külföldi elkötelezettség, a gazdasági helyzet és a munkanélküliség tekintetében, és ezekben a témákban nagyjából hasonló méretű a demokraták és a republikánusok tábora. Az eddigi adatok alapján a különböző választói csoportok a várakozásoknak megfelelően szavaztak, a nők, az afroamerikaiak és a kisebbségek például inkább a demokratákra – közölte. Úgy vélte, a republikánusok a „régi vágású, fehér, angolszász, protestáns” profilt tették jelképükké, míg Obama a mai sokszínű, multikulturális, modern Amerikát sokkal jobban képes megjeleníteni retorikájában is.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Alasseo
2012. november 07. 12:31
Ufufu, stratégiai szövetséges egy kiátkozott, elszigetelt mocskos diktatúrának. A hónap vicce, már csak egy kávét kérek....
Secnir
2012. november 07. 10:39
"viszont néhány olyan pozícióban, amely fontos Magyarország megítélése szempontjából – például a külügyminiszteri poszton – várható változás." mármint a magyar külügyminiszteri poszton? szóval szíjjártó lesz martonyi helyett? mert azt nem akarom érteni, hogy kumin tesz javaslatot arra, hogy obama cserélje le a külügyminiszterét...
Yuing
2012. november 07. 10:03
Tényleg azt hittem hogy ez a Kumin egy értelmes ember. Tévedtem !
sóhivatalnok
2012. november 07. 09:19
Orbán meg továbbra is fekete macska, ezúttal a republikánus pártnak és Romney-nak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!