Megerősítik a nyáron megrongált kaposvári zsidó temető védelmét

2012. október 25. 20:12

Állami támogatásból még az idén megerősítik a nyáron megrongált kaposvári zsidó temető védelmét – tájékoztatta a hitközség elnöke csütörtökön az MTI-t. Az állam 3,5 millió forintos támogatást nyújt a projekt megvalósítására.

2012. október 25. 20:12

Róna László elmondta: az Emberi Erőforrások Minisztériuma az okozott kár mértékével azonos összegű, 3,5 millió forintos támogatást nyújt a temető mechanikus és elektronikus védelmére. A támogatási szerződés elkészült, ő már alá is írta, és – mint arról csütörtökön a minisztérium tájékoztatta - hamarosan rajta lesz a tárca képviselőjének aláírása is, néhány napra rá pedig megérkezik a pénz a számlájukra – közölte Róna László. Hozzátette: a hírről tájékoztatta Ilan Mor budapesti izraeli nagykövetet is, aki csütörtökön ellátogatott a temetőbe, és megnézte a helyreállított sírokat.

A kaposvári zsidó temetőben júliusban 57 sírt rongáltak meg ismeretlenek. A gyanúsítottakat - egy 22 éves és egy 23 éves helybeli férfit – október elején elfogta a rendőrség. Mint vallomásukból kiderült, ittasan dúlták fel a temetőt. Tettükre nem adtak magyarázatot. A ledöntött sírokat a Somogy Temetkezési Kft. és helyi vállalkozók néhány nap múlva helyreállították.

Róna László most arról számolt be, hogy amikor a történtek után Orbán Viktor kormányfő levélben kifejezte együttérzését, segítséget ígérte a helyreállításhoz. Mivel erre - az Emberi Méltóság Tanácsától az anyagok beszerzéséhez kapott 100 ezer forintnak és az önkéntes segítőknek köszönhetően – már nincs szükség, a kerítés megerősítésére és biztonsági berendezésekre kapnak támogatást a minisztériumtól – mondta a hitközség elnöke.

Jó hír az is, hogy a kaposvári rendőrkapitány nemrég arról tájékoztatta: az elkövetők kézre kerítésére magánszemélyek, valamint Gelencsér Attila, a somogyi közgyűlés elnöke, fideszes országgyűlési képviselő által felajánlott, a rendőrség számlájára átutalt 100-100 ezer forintot visszautalják, mivel nem volt rá szükség - tette hozzá. Ilan Mor korábban – Áder János köztársasági elnök júliusi izraeli látogatásával kapcsolatban az MTI-nek nyilatkozva – kitért a kaposvári zsidó temetőben történt sírrongálásokra, és üdvözölte, hogy Orbán Viktor a zéró tolerancia elvét hangsúlyozta az antiszemita megnyilvánulásokkal szemben.

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaktuszvirág
2012. október 26. 16:23
Nagyon helyes meg kell erősíteni az őrséget,nehogy kiszökdössenek akik már egyszer bent vannak!
picur3ka
2012. október 26. 01:13
Ezt allami penzbol? Ki mast?
tevevanegypupu
2012. október 25. 23:16
Kereszteny temetoket is bantanak, bar talan nem annyiszor. Onnet a viragokat lopjak el, szebb kovalyukat, vazakat, rezbol keszult disziteseket.Nem is beszelve arrol, hogy sokan nem is mernek egyedul temetobe menni, hiszen tortentek mar ott is rablasok.
birkakaka
2012. október 25. 21:11
Tudom demagóg de vidéki magyar temetők le vannak sz..-Onnan lehet koszorúkat,díszeket lopni!Pécsi köztemetőbe utakat javítani netán pár világítólámpát betenni arra nincs pénz.Zsidónak kell lenni ebben a kurva országban mert magyarnak csak a fizetés jut.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!