Felavatják Ravasz László református püspök mellszobrát

2012. október 26. 06:48

Felavatják Ravasz László református püspök bronz mellszobrát csütörtökön a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) Hittudományi Karán Budapesten.

2012. október 26. 06:48

Babusa János alkotását Bogárdi Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke avatja fel az egyetemi istentiszteletet követően, amelyet Balla Péter, a KRE rektora tart – közölte Zsengellér József, a kar dékánja szerdán az MTI-vel. A püspököt palástban ábrázoló szobor Nagy Piroska nyugalmazott orvos adományából készült el, és a Hittudományi Kar udvarán kap helyet, ott, ahol eddig ideiglenesen a Kálvin-szobor állt. Utóbbit már visszaszállították a Kálvin térre – jegyezte meg.

Zsengellér József elmondta, hogy a szoboravató kapcsolódik a KRE-n megrendezett „tréninghéthez”, amelynek programjai az egyetem karai közötti jobb kapcsolatépítést szolgálják, valamint kötődik az október 23-i ünnepségekhez is, amikor Ravasz László „a református megújulási mozgalom élére állt”. Az 1882-ben született Ravasz Lászlót a kolozsvári református teológiai akadémiáról választották meg 1921-ben a dunamelléki egyházkerület püspökének és a Kálvin téri református templom lelkészének.

A Horthy-korszakban a Protestáns Szemlét, az Egyetemi Lapokat, a Református Szemlét és az általa alapított Az Út című lapokat szerkesztette, közben átdolgozta Károli Gáspár bibliafordításának újszövetségi részét. Ravasz László 1948 májusában a kommunista hatalomátvétel miatt minden tisztségéről lemondott, 1953-ban lelkészként is nyugdíjba vonult. Az 1956-os forradalom alatt rövid időre visszakapta püspöki címét, majd Leányfalun élt 1975-ben bekövetkezett haláláig.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!