Nagyszabású fejlesztés kezdődhet Szentkúton

2012. augusztus 17. 18:49

Közel két és félmilliárd forint uniós forrásból újul meg, illetve bővíti ki szolgáltatásait a leglátogatottabb magyarországi katolikus búcsújáróhely, a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhely. A ferencesek által gondozott Nógrád megyei kegyhely barokk kori kiépítése óta most nyílik először lehetőség nagyszabású fejlesztésre.

2012. augusztus 17. 18:49

Csaknem két és fél milliárd forint EU-s támogatást kap a magyarországi római katolikusok által a leginkább látogatott búcsújáróhely, a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhely – közölte a Ferences Sajtóközpont pénteken az MTI-vel. A Ferences Sajtóközpont kiemelte, hogy a ferencesek által gondozott Nógrád megyei kegyhely barokk kori kiépítése óta most nyílik először lehetőség nagyszabású fejlesztésre. A koncepciót a megyei, régiós és országos hatóságok alakították ki, az Apostoli Szentszék illetékes képviselője is áttekintette, véleményezte és javaslatokkal látta el.

Hozzátették: a projekt részeként megkezdődhet a XVIII. században épült templom és kolostor helyreállítása és korszerűsítése, a gyóntatóudvar bővítése, a szent kút, a szabadtéri oltár és a búcsús tér rendezése. A zarándokturizmus kiszolgálására (egy- és kétágyas szobákkal) 55 személyes zarándokfogadó lelkigyakorlatos ház és (6-15 ágyas szobákkal) 108 hívő számára zarándokszállás épül. Lesz a központban rendezvényterem, kegyhelymúzeum, étterem, turisztikai fogadóépület és kegytárgybolt is. A kegyhely élete, a liturgikus események az internet segítségével élőben is követhetők lesznek, ezt teszik lehetővé az informatikai fejlesztések – jegyezték meg.

Kitértek arra is, hogy a kialakuló intézményi struktúra mintegy húsz embernek ad új munkahelyet, az építkezések során a bátonyterenyei, fokozottan hátrányos helyzetű kistérségben a munkanélküliség is csökkenhet. A fejlesztéseket Nógrád megye és a régió idegenforgalmi, természetvédelmi és szociális intézményeivel egyeztetve valósítják meg. Felhívták a figyelmet arra, hogy a tervezés során nagy hangsúlyt kaptak a katasztrófavédelmi hatóság szempontjai: az elsősegély-nyújtási és véradási feltételek biztosítása, a mozgáskorlátozottak és az idősek fogadásának könnyítése.

 

Fotó: tarjanikepek.hu

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
smogger reload
2012. szeptember 28. 15:39
Magasztos küldetés.Mint gyakorló ateita nem szeretném támogatni az adómból.Nem kivitelezhető, hogy a hívők adakozásából legyenek ilyen számunkra fontos beruházások?Lélegetetőgép.....
popzene
2012. szeptember 28. 15:39
Az ilyen hobbikat nem lehetne az erdekeltek adomanyaibol finanszirozni inkabb?
Farkas Árpád
2012. augusztus 20. 00:17
Műemléki védelem kell bár hitemből kifolyólag a kegyhelyen történő dolgokkal nem értek egyet.
smogger reload
2012. augusztus 19. 18:03
Most akkor fokozotan gondolj a lenyúlásra! Gyurcsányék loptak, ezek rabolnak is!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!