LMP: A kormány kispórolta az üvegzsebtörvényt

2012. augusztus 06. 12:37

Az LMP szerint a polgári törvénykönyv kormány által beterjesztett tervezetéből „kispórolták” az üvegzsebre vonatkozó szabályozást.

2012. augusztus 06. 12:37

Schiffer András, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: 2013-től nem lehet majd nyomon követni, hogyan áramlanak ki a közpénzek. A politikus emlékeztetett arra, hogy 2003-ban az MSZP-SZDSZ-kormány a Ptk.-ba berakott egy úgynevezett üvegzsebszabályt. Ennek alapján a közpénzek felhasználása során nem lehetett üzleti titokra hivatkozva korlátozni az információkhoz való hozzáférést.

Schiffer András emlékeztetett arra, hogy idén februárban, miután a polgári törvénykönyv koncepciója napvilágot látott, a kormányzati illetékesek azt mondták, az üvegzsebre vonatkozó szabályozást majd az információszabadságról szóló törvénybe illesztik be. Hozzátette: a tavaszi ülésszak során az utóbbi jogszabályt is megnyitották, de a kormánypárti politikusok – az LMP kísérlete ellenére – nem engedték, hogy azt az üvegzsebszabállyal is módosítsák.

Szerinte ha a törvény a jelenlegi formájában lép életbe, akkor 2013-tól nem lehet majd tudni, hogy a kormányzati vagy önkormányzati szervek milyen alapon kötnek szerződést a közvagyon kezelésére. Ahol csökken az átláthatóság, ott nő a politikai döntéshozókra nehezedő korrupciós nyomás – mondta Schiffer András.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
grimpic
2012. augusztus 06. 13:25
Kell a rossebnek. Lám a szocik alatt volt üvegzseb-törvény doszt, aztán mire mentünk vele.
kjkj945
2012. augusztus 06. 12:48
Loptunk, lopunk, lopni fogunk. Parlamenti tt vagyunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!