Módosítaná az egyházügyi törvényt az LMP

2012. május 11. 08:15

A jogállásuktól megfosztott egyházakat visszahelyeznék eredeti státuszukba. Ezután az ügyészség vizsgálhatná felül, hogy megfelelnek-e a követelményeknek, végül a bíróság döntene helyzetükről.

2012. május 11. 08:15

Szabó Tímea, az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának alelnöke elmondta, hogy módosító javaslatuk a Velencei Bizottság ajánlásaira támaszkodva próbál módosítani a törvény leginkább vitás pontjain. AZ LMP-s képviselő szerint javaslatukkal „el lehet kerülni azt a szégyent”, hogy külföldi szervezeteknek ismét el kelljen marasztalniuk Magyarországot.

Az ügyben a bejegyzett egyházak vezetőivel is egyeztettek. Arra kérdésre, hogy pontosan kikkel tárgyaltak, a képviselő nem kívánt válaszolni. Elmondása szerint a kormány politikája miatt az egyházak félnek pártokkal tárgyalni.

A módosító az előző év végi helyzetet venné alapul. Az egyházakat a parlament iktatná be, és az ügyészség vizsgálhatná felül, hogy megfelelnek-e a törvényi kritériumoknak. AZ LMP kivenné a követelmények közül a 20 éves magyar vagy 100 éves nemzetközi gyakorlatra vonatkozó részt.

Az LMP a kormányzati szándékkal egyetértve szeretné kiszűrni a bizniszegyházakat, ezért az újra bejegyzett egyházak csak az esetleges vizsgálat lezárulta után kapnának állami támogatást

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2012. május 20. 10:47
El fogjuk kerülni a szégyent, ha mindent úgy teszünk, ahogy a baliberálisok mondják, mert akkor nem fognak szaladni külföldre árulkodni.
pharmacyli
2012. május 13. 15:37
A fiók szdsz szavazatokat gyűjtene. Kétségkívül kellemetlen lehet, hogy egy korábbi egyház korábban kapott állami támogatást, most meg nem. Jávor Benedek aggódik, sivitozik, de miért? Üldözik esetleg az egyesületeket, zavarja valaki az egyesületek hitéleti tevékenységét? Idáig nem sivitozott sem az szdsz, sem a fiokszdsz az államitámogatásokat bezsebelő biznisz egyházak támogatása ellen. És egyébként mi az a Velencei Bizottság? ki választotta? Felülírhatja-e ez a bizottság a nép által választott legitim Országgyűlés határozatát? Ha igen, akkor miért vagyunk demokrácia? Vannak egyenlőek és vannak egyenlőbbek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!