Egyházakhoz mentenék iskoláikat a települések

2012. május 12. 09:11

Iskolái egyházi kezelésbe vételéről tárgyal számos település. Ajkán és Hajdúsámsonon a Hit Gyülekezetével tárgyalnak, ami több szülőnek sem tetszik.

2012. május 12. 09:11

Több település próbálja egyházi kezelésbe vetetni iskoláit. A polgármesterek többnyire nem vallási meggyőződésből, hanem a januárban esedékes állami kezelésbe vétel elől menekülve próbálják biztosítani iskoláik jövőjét.

Az új köznevelési törvény szerint januártól állam kezelésbe kerül az összes iskola. A fenntartó az állam lesz, az üzemeltető azonban az önkormányzat - a szerepek, az átadás menete és az ezzel együtt járó pénzösszegek mértéke még mindig tisztázatlanok.

Hajdúsámson polgármestere nem tart tőle, hogy „a Hit Gyülekezete az iskolánkban a vidám vasárnaphoz hasonló zenés-éneklős tanévnyitókat tartana”, ellenkezőleg: úgy gondolja, az egyház segíthet az iskola jelenlegi állapotának fenntartásában. Hamza Gábor elmondta, hogy míg a város a Hit Gyülekezetével szerződésben szögezhet le bizonyos feltételeket, addig az állammal szemben ezt nem tehetik meg. Az [origo] által megkérdezett szülők viszont a helyi Fidesszel egyetemben nem örülnének, ha a Hit Gyülekezete venné át az iskola és az óvoda kezelését.

Idén nagyságrendekkel többen keresték meg az egyházakat iskolák átadásával kapcsolatban, mint tavaly. A Baptista Oktatási Központ vezetője elmondta, hogy jelenleg is 30 iskola átadásáról tárgyalnak. Sok település kereste meg az evangélikus, a katolikus és a református egyházat is.

Összesen 224 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mildn3ss
2012. június 13. 13:52
Kedves landofdarkness! Mivel kettőnk életfelfogása meglehetősen különböző, úgy érzem nehezen tudnánk közös nevezőre jutni. Az én élettapasztalatom (bár nem állítom, hogy nagy) azt mutatja, hogy nem minden ember rossz, kizsákmányoló, kapzsi, stb. Természetesen aki nem hisz a kereszténységben, az azt sem hiszi el, hogy az képes megváltoztatni az embereket, de én ebben hiszek, és ezt tapasztalom is. Én eddig még semmit sem fizettem senkinek se, hogy szeretetet és szellemi támogatást kapjak. Ha valaki ezt nem hiszi el, az jöjjön el egy istentiszteletre és meg fogja látni. Soha tőlem még nem erőszakoltak ki pénzt a gyülekezetben, ha akartam adtam önszántamból, ha nem akartam, nem adtam. Bibliaismerő embereknek az adakozás egyházi célokra nem ismeretlen fogalom. Ezen lovagolni értelmetlen. Még egyszer hangsúlyozom, keresztény egyházat kereszténység nélkül vizsgálni értelmetlen. Higgye el, rendelkezek olyan értelmi képességekkel, mint bárki más ezen a fórumon. Nem értek traumák az életben, nincs szükségem jobban a "lelki békére", mint Önnek, vagy bárki másnak. Sok embert ismerek magamon kívül, akik diplomával rendelkező, felelősségtudatos,intelligens, hívő emberek. A maszlagot nem nyelnénk be, ha nem lenne mögöttes tartalom. Sajnos az előítéletei miatt valószínűleg nem tudom Önt meggyőzni az igazamról, pusztán arról szeretném jobb belátásra bírni, hogy ne higyje azt, hogy azok, akik a HGY-be járnak, valamiféle megtévesztett, manipulált, lelkibeteg emberek. Ez nem igaz. Mellesleg miért látja bonyolultabban az "amúgy igen egyszerű dolgokat"?
landofdarkness
2012. június 13. 13:52
Nem kell, hogy meggyőzzük egymást és nem is ez a cél. Mindketten sok értelmes, diplomákkal rendelkező, intelligens embereket ismerünk, ez az egyetlen közös bennünk, s talán még a jószándék. A dolgok egyszerúsége a trendszinten megnyilvánuló tömegjelenség, bonyolultsága az egyén szintjén befolyásoló tényezők, kapcsolatok, azok kölcsönhatása - amit a mondatomon értettem. Maradok kívülálló, és továbbra is előítélettel figyelem a reálvagyonok tulajdonosi szerkezetének szédületes tempójú koncentrációját és ennek veszélyeit. Áldás, békesség,hozsanna.. innen sötétség földjéről
erzekszerv
2012. június 13. 13:52
A keresztények a biblia istenében hisznek, a zsidók pedig a Tóra istenében. Mivel a Tóra része a keresztények Bibliájának, mivel a Bibliában Ábrahám, Izsák és Jákob Istene szerepel, ezért a két vallás Istene ugyanaz. Az más dolog, hogy a keresztények Jézus Krisztust Isten fiának tekintik, a zsidók pedig nem. A keresztények és a zsidók istenének kijelentése ugyanabból a forrásból származik. De továbbra is azt gondolom, hogy itt nem ezen kell vitatkozni, hanem, hogy miért jogtalan nagyon sok ember felháborodása azon, hogy a Hit Gyülekezete fenntarthat iskolákat a jövőben.
landofdarkness
2012. június 13. 13:51
Amiért Ön is kivenné a gyermekét az iskolából, ha az katolikus fenntartás alá kerülne. A fenntartói jogok megszerzésével másokat (szülőket,gyerekeket,dolgozókat) vallási meggyőződésükkel, elveikkel ellentétes helyzetbe nem kényszeríthet. A demokrácia nem csak vallásszabadságot jelent, hanem a mások szabad döntése korlátozásának, megsértésének a tilalmát. Nos, ezért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!