EB: A szociális krízist is kezelni kell

2011. december 15. 20:40

Az Európai Bizottság csütörtöki jelentése szerint a gazdasági szigor nem elég a globális válság kezelésére, annak szociális aspektusait is orvosolni kell.

2011. december 15. 20:40

A nemzetközi gazdasági válságnak súlyos szociális következményei is vannak, amelyeket nem lehet pusztán a gazdasági szigor eszközeivel kezelni – állapította meg az Európai Bizottság csütörtökön első ízben kiadott átfogó jelentése, amely az Európai Unió foglalkoztatási és szociális ágazatbeli fejleményeivel foglalkozik.

A témáért felelős biztos, Andor László kommentárja szerint a jelentés megállapításai is alátámasztják, hogy a válság elleni fellépés sikeréhez integrált megközelítésre, azaz gazdasági, munkaügyi és szociális jellegű lépések egyvelegére van szükség. A jelentés szerint továbbra is magas a szegénységi arány. Összességében az uniós lakosság közel egynegyedét, 115 millió embert fenyeget vagy sújt a szegénység, illetve társadalmi kizárás tavalyi adatok szerint.

A megállapítások közé tartozik az is, hogy a válság miatt növekedtek a jövedelmi egyenlőtlenségek a tagországokon belül, különösen azokban az országokban, ahol az egyenlő elbánásra a szociálpolitika kiemelt figyelmet fordít. Ezt a szociálpolitikai kiadások jobb elosztásával, a hátrányosabb rétegek viszonylag magasabb foglalkoztatásba vonásával, a magasabb jövedelmeket jobban sújtó adózással lehetne orvosolni. Az Európai Bizottság ezentúl évente kíván jelentést készíteni a foglalkoztatási és szociális helyzetről, a válságot követő időszakban is.
 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Öreg
2011. december 17. 21:11
Érdekes ! Azok a körök mondják MOST ezt, amelyek / a neoliberalizmus jegyében/ olyanokat mondtak, hogy nincsen ingyenebéd, meg tanulja meg a !magyar/nép, hogy nem lehet túlköltekezni /hitelfelvétellel/. Csak egy gyógyszert ismertek eddig /lásd az IMF ajánlásait/ a nadrágszíj húzást. Ez a mostani felbuzdulás is csak szalmaláng lesz, mert a gazdáik /a pénzpiac/ hamar leállítja őket!
Himalája
2011. december 15. 21:21
"Az Európai Bizottság csütörtöki jelentése szerint a gazdasági szigor nem elég a globális válság kezelésére, annak szociális aspektusait is orvosolni kell. " Inkább ne orvosoljanak semmit. Ezidáig amúgy is mindent félrekezeltek.
pascal
2011. december 15. 21:04
Ja, a bankok megmentésére fordított összeg 1-2%-val. Bár lássuk be, hogy már az is valami, hogy egyáltalán eszükbe jutott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!