2011: az elbizonytalanodás éve?

2011. december 31. 17:23

2006 után gyakorlatilag a baloldal számolta fel magát, most pedig a Fidesz által dominált jobboldal halad-e felé.

2011. december 31. 17:23
Bene Márton

„A politikának tehát folyamatosan reagálnia kell a társadalomra.

Magyarországon a rendszerváltás körülményei nem tették lehetővé ennek kiindulópontját. Az értelmiségi elitek alakítottak pártokat, a valós társadalmi igényeket, konfliktusokat nem tudták még leképezni. Ezeknek a pártoknak az ideológiájuk is meglehetősen zavaros volt, de a negyven éves álomból ébredező társadalom esetében sem lehet természetesen kikristályosodott ideológiai törésvonalakról beszélni. Éppen ezért a választáson is a kialakult pártrendszerhez igazodott a társadalom, persze ez fordítva az adott történelmi helyzetben nehezen is lett volna elképzelhető. A probléma inkább az első választások óta eltelt időszak: a társadalom azóta is csak fut a politika után, a politikai elit reagáló képessége a társadalomra pedig teljesen elhalt.(...)

De az emberek egyszer belefáradnak a politika által uszított céltalan gyűlölködésbe és az egészből kiábrándulva a közönybe burkolóznak. Ezt természetesen megelőzi a kiábrándulás a korábban rajongott politikai szereplőkből. 2006 után gyakorlatilag a baloldal számolta fel magát, most pedig a Fidesz által dominált jobboldal halad-e felé. Az éveken keresztül egyes politikusokba, politikai erőkbe vetett bizalom kártyavárként omlott, omlik össze több tízezer szavazóban. A kiábrándultak jó része viszont nem választ más pártot – legalábbis a felmérések alapján jelenleg így tűnik. A kutatók ezt gyakran interpretálják úgy, hogy új politikai erőre várnak, amely megszólítja őket. Ez bizonyos részükre valószínűleg igaz, de talán egyre több kiábrándultra éppen ellenkezőleg: már nem várnak semmire. A politika egészét vetik meg, az abba vetett hitük rendült meg teljesen. Könnyen lehet, hogy 2014-ben ők lesznek a csendes többség. A közönybe burkolózott, közélettől elfordult tömeg.”

 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
smogger
2012. január 01. 12:48
Ez nem vicces, ez egyenesen tragikus. Akárcsak egy birkacsorda amely lát egy segget maga előtt és vakon követi. Tragikus.
slomovicz
2012. január 01. 12:45
Az viszont vicces, hogy a Fidesz most is jelentősen vezet, de a vörösfasiszták már győzelemről vízionálnak. Lófaszt Mama. :)
smogger
2012. január 01. 07:50
Egy jobb és igazságosabb új évet mindenkinek. Jobbosnak középen állónak és balosnak egyaránt.És adja Isten, hogy az Orbán vezette naszád ne fusson zátonyra,és a Vezénylő Tábornok Úr elmeállapota tegye lehetővé, hogy egy idő után levehessük a viharkabátot. Adja Isren, hogy ne csak megcsappant híveinek,henem az egész országnak tartozó felelősségel döntsön,és kurucos hevét a mély pénztelenség és tehetetlenségünk érzete hútse le.Mielőbbi kijózanodást és egy sokkal sikeresebb politikai korszak kezdetét kivánom számára, és mindannyiunk üdvére.
asi
2012. január 01. 03:46
Igaz Új évet MIndenkinek! Véget ér a pártokrácia, mivel hamis, káros, embertelen viszonyokat testesítettek meg. Hitelük vesztették a szemfényvesztők. Lehullanak az álarcok. Elbutulás helyett, értelmesedés következik, mert ez az igazság állapotunk! És ez így van!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!