Merjünk parasztok lenni!

2011. augusztus 04. 15:45

Marad az egész hájp biztonságos álparasztkodásnak a vidék megértése és megsegítése nélkül.

2011. augusztus 04. 15:45
Kiss Ádám

„Vajon Hegedűs Zsuzsa tényleg ugyanazt a baromságot hiszi, hogy falu=földművelés, mint amit a falusi élet szépségeit ajnározó budai KDNP-s ficsúrok? Hogy valaki attól, hogy egy faluban él (és nem városból költözött oda, mert megteheti), az alapból ért a szántóföld termőképességének a növeléséhez, a disznóhizlalás étrendjéhez, vagy a csirkekeltetéshez? Arról nem beszélve, hogy ha ért is, egyáltalán művel-e földet?  

Biztos azért tűntek el a tehéncsordák a falvakból, azért vásárolták fel a kárpótláskor nadrágszíjanként össze-vissza osztogatott földeket szarért-húgyért mindenféle ügyeskedő vállalkozók, azért állnak sokfelé a parcellák nyakig érő gazban, és azért járnak a falusiak tömegével a legközelebbi középváros teszkójába a legolcsóbb mezőgazdasági tömegtermékeket, szar vizes húsokat, vákuumcsomagolt kamuszalámikat, szlovák dobozos tejet, nagyüzemi tojást, meg spanyol paradicsomot venni. Mert vidéken, ott aztán mindenki földműves.(...)

Egy városi lakótelep és egy trágyadombos-disznós-tehenes falusi parasztudvar közt ingázva felnőni, és mindenféle szívből rühellt mezőgazdasági munkát végezni így utólag visszatekintve nem csak azért érte meg, mert kapát fogni nekem máig sem ciki. De azért is, mert így csont városiként is joggal nézhetek a rémület és a szánalom váltakozó arányú keverékével azokra a kedves városi ismerősökre és ismeretlenekre, akik között az utóbbi időben – ideológiától függetlenül - egyre jobban elharapózik valamiféle bizarr parasztláz.”

Összesen 152 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Polgár
2011. augusztus 05. 07:16
A mezőgazdasággal semmi baj. Csak tessék körbemenni az országban és a vak is láthatja milyen kiváló szuper táblák várják a betakarítást. Több barátom is a földből él - kiválóan. Van aki bérbe ad száz hektárt. Hatmilliót kap érte évente. A bérlő is kb. ennyit kaszál. Van aki száz hektárt művel (agrármérnök). Az úniós földalapú támogatással együtt le sem írom mennyit kaszál. Ötven hektár alatt már nehezebb a helyzet, de még az alatt is leesik pár milla. A magas aranykorona értékű földek meg vannak művelve és profitot is hoznak. A "romantikus" parasztgazdálkodás egy nagy marhaság. Már Németh Lászlónak is beletörött a Bugyli-bicskája. Magyar paraszt nincs és nem is lesz. A törpe gazdaságokban nulla profit, és ha jól tudom akkor most kapitalizmus van. A TSZ világ az más volt. Az átlagos TSZ: Harminc irodista, öt részeges traktoros, és öt még részegesebb éllatgondozó. Ez a generáció most van kihalóban, a részegesek már el is távoztak. Aki saját részére akar földet túrni, az eddig is megtehet és ezután is megteheti. Hegedűs Zsuzsát nem akarom minősíteni, hisz mindenki tudja, hogy mindig is hülyeségeket beszél, és ez egyre jobban fokozódik.
heima
2011. augusztus 05. 01:48
ádámka, kurvára nem a parasztromantikáról van szó, hanem az adófizető polgárok minimális elvárásától, hogy valamit a herék is betegyenek már a sztoriba. nem kellemes, nem lehet kiskertből európai életszínvonalon megélni, de az csak libsi faszfejek agyában reális opció, hogy a segélyezett ül otthon egy puszta kert közepén (mit írták feljebb), issza a szeszt és várja a zsetont. persze a jóöreg ballib utópiamánia és dogmakönyv-fétis miatt "Kert-Magyarországot" meg kell vetni, cinikusan ki kell nevetni, mert abból nem lesz fejlődés meg megélhetés meg felzárkózás. Processzorgyárat a cigányoknak Borsodba, az lenne az igazi baller életszerű megoldás!
feketeöves nirvana
2011. augusztus 04. 22:43
azt hiszem, itt sokaknak nincs fogalmuk a véres valóságról. De szükségben szinte mindig a föld és az állatok az éhenhalás elkerülésének biztos módja. És nme kell messzire menni térben és időben. Valahol a volt SZU területe. Ország összeomlott. Bankok elnyelték a bettéteket. Munkahelyek szüntek meg. Akinek még van munkája, örűl, ha hathavonta kap 1-2 havi fizetést. Szociális segély nincs. Munkanélküli segély ismeretlen fogalom. Azok is földművelésbe kezdtek, akik addig azzt sem tudták, hogy a kapa melyik vége működik. A megyszékhelyen a városi park közepén két-három tehén legel, mert néhány ott élő család csak így tudja etetni a gyerekeit. A kevéske pénzt villanyra, gyógyszerre költik. a többi árú bartel kereskedelem útján cserél gazdát. Egyedúl a nyugdíj tűnik biztos jövedelemnek, de néha azt is egy zsák lisztben és egy zsák cukorban kapják. Vagy kapnak egy karton izzót, vagy amit éppen gyártanak. Mert néhány gyárban ilyenekkel fizették ki az embereket. Tehát amíg a Városligetben nem látok tehenet legelni és az emberek nem két pár malacot kapnak fizetés gyanánt (közigazgatásban végzett munkáért), addig nekme senki ember fia ne okoskodjon arról, hogy a föld felesleges. Mert bizony hogy az mentett meg minket attól, hogy éhen dögöljünk, és még csak cigányok sem voltunk!
Tikva
2011. augusztus 04. 19:46
Segítek kiss ádám,hogy a hozzászólások arányában nagyobb legyen az apanázs...Nos, hazánk agrár-,max agráripari ország...ergo:irány vissza a mezőgazdaság,az élelmiszer ipari feldolgozás,úgymint,gabona ipar,takarmányipar,konzervipar,tejipar,cukoripar...Nos,viszont ehhez azonnnali kezdésre van szükség,ma élünk és nem a jövőben... Azonban hangsúlyozom,hogy a nem megfelelő impotens vízfejeket el kell távolítani a kormányból és közeléből...Nagy seggnyalója lehetett az a mai 50-65 éves miniszter,vagy államtitkár a volt rendszernek,aki ma ,mint egyetemi tanár lett állami vezető...Én láttam őket 90 előtt..tudjuk mindannyian hogyan ,miként lehetett bent maradni az egyetemeken ,akár tanársegédnek is...csakis hatalmas akkori párt lojalitással és akkori politikai segítséggel...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!