A „Nagy álom” vége

2011. július 07. 09:53

A tizennyolcadik éve működő Pallas Páholy napjai meg vannak számlálva.

2011. július 07. 09:53
Dr. Gáspár István

„Föl kellett ébrednünk az álomból.

Bár a Dunától keletre - kevés kivétellel - a megyei online lapok vezetői és munkatársai egykori »klubhálósok«, annak ellenére, hogy az ifjúsági Pulitzer-emlékdíjak többségét, szám szerint ötöt »elhoztak« a Zöldi-tanítványok, dacára annak, hogy közülük ketten lettek az év diákújságírója, noha a csaknem négyszáz Klubhálón bemutatkozó tizen-huszonévesből százötvenen dolgoznak a médiában (lásd az ország térképét, hogy hol), éppen azoktól nem kaptak figyelmet, akik saját bevallásuk szerint utánpótlás-gondokkal küszködnek.

Ellenkezőleg. »Illetékes helyen« két határozat is született, hogy a Táncsics Alapítvány nem támogatja a Klubhálót, a diák-újságírók egyetlen nyilvános gyakorló műhelyét. Ezért kellett megválnunk a mentoroktól, például Bodor Páltól, Föld S. Pétertől, Rózsa Andrástól és másoktól. Most, hogy az idén már a Pallas Páholy támogatása is megszűnt, és csupán egyetlen főállású munkatársunk van,

július 1-jével

»takarékra« kell állítanunk a Klubhálót. Ez azt jelenti, hogy holnaptól szeptember 1-ig szüneteltetjük a diák-rovatokat, és a nyitó oldalon csak »szolgálati közlemények« (programok, rendezvények időpontjai, hozzánk érkezett hírek, meghívók, felhívások eseményekről, rendezvényekről szóló beszámolók, könyv- és folyóirat-ajánlók) fognak megjelenni, kizárólag munkanapokon és csak munkaidőben.

Egyelőre nem tudható, hogy ez a kényszerű szilencium meddig fog tartani, mert összefügg magának a Pallasnak a létével is. A jelek arra utalnak, hogy a tizennyolcadik éve működő Pallas Páholy napjai meg vannak számlálva. Az a szellemi bázis, személyi és szervezeti bizalmi kapcsolatrendszer, ami itt, ebben az Alkotmány utcai pinceklubban jött létre, megismételhetetlenül fog megszűnni.

A minimális támogatási igény, ami a pénzben nem mérhető szellemi infrastruktúra működésének támogatásához kell, nem anyagi, hanem szemléleti kérdés. Társadalomvezetési és -szervezési praxis kérdése. Lehet, hogy éppen ez hiányzik a döntéshozókból?

Dr. Gáspár István,
a Pallas Páholy ügyvezetője,
a Klubháló főszerkesztője
Budapest, 2011. június 30.”

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Para Celsus
2011. július 07. 18:23
"a csaknem négyszáz Klubhálón bemutatkozó tizen-huszonévesből százötvenen dolgoznak a médiában " - na ja. Csupa tehetség, mi?
narmer
2011. július 07. 18:11
Hát ez már kész röhej.Akik eddig a ballib televényben dagonyáztak hirtelen pénz nélkül maradtak és most sírnak, mint a fürdősök.Manapság Pulitzer díjra hivatkozni a promszkuitással egyenlő ,Bodor Pálra pedig a pénzéhesre, Ceausescu seggnyalójára, a halálos gázolásból kimosottra, és besúgóra meg egyenesen orbitális melléfogás.
crm114
2011. július 07. 15:42
Feri egyértelműen a Fidesz ügynöke, ezt most már az eddig kételkedőknek is el kell ismerniük.
Pisti, az aragorn
2011. július 07. 12:13
Azt írja: „Illetékes helyen” két határozat is született, hogy a Táncsics Alapítvány nem támogatja a Klubhálót, a diák-újságírók egyetlen nyilvános gyakorló műhelyét. Csak nem a Táncsics vezetője, a nagy Gyurcsány Ferenc személyesen fojtotta meg a ballib sajtószabadságot?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!