LMP: A Fidesz falaz az állambiztonságiaknak

2010. december 19. 17:21

A Kenedi-bizottság megszüntetésével úgy tűnik, a Fidesz falaz az egykori állambiztonsági szerveknek, és nem kíván szembenézni a múlttal - közölte Schiffer András, a Lehet Más a Politika frakcióvezetője az MTI-vel. Schiffer szerint könnyen lehet, hogy az egykori III. főcsoportfőnökségnek dolgozó tisztek döntik el, mely állambiztonsági érdek minősül ma a köztársaság védendő értékének.

2010. december 19. 17:21

A politikus közleményében azt írta: a kormány a Kenedi-bizottság megszüntetésével elveszi a lehetőséget a jövő generációk elől, hogy megismerjék a kommunista diktatúra működését és az egykori állambiztonság szerepét a rendszerváltásban.

Mint írta, a kormány december 16-án kiadott rendeletével az a legnagyobb probléma, hogy a Kenedi-bizottság megszüntetésével az Alkotmányvédelmi Hivatal civil kontroll nélkül dönthet arról, minek a minősítését tartja fenn, vagyis mi marad titokban, és minek a minősítését szünteti meg, vagyis mi lesz kutatható és az áldozatok számára hozzáférhető.

„Könnyen lehet, hogy az egykori III. főcsoportfőnökségnek dolgozó tisztek döntik el, mely állambiztonsági érdek minősül ma a köztársaság védendő értékének. A Kenedi-bizottság lényege az volt, hogy legyen civil kontroll a minősítési eljárásban” - szögezte le a frakcióvezető. Hozzátette: a diktatúra titkai nem lehetnek a demokrácia titkai, az LMP ezért felszólítja a kormányt, hogy haladéktalanul biztosítsa a mágnesszalagok kutathatósága feletti civil kontrollt. Az LMP arra is felszólítja a kormányt, hogy eleget téve egy nyáron elfogadott országgyűlési határozatnak, terjessze a parlament elé a teljes aktanyilvánossághoz szükséges törvénymódosításokat.

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gillag74
2010. december 20. 09:31
Ha már LMP és fal.Nem tehetek róla,nekem egyből a sirató jut az eszembe.:-)
states
2010. december 20. 08:10
Kenedivel a baloldal szelektált idáig az ügynökök között, ezután a Fidesz fog. Ez egyfajta egyensúlyt jelent. Az viszont elég vicces lett volna, ha Orbánék foglalkoztatják egy nem létező párt, az SZDSZ holdudvarát jó pénzért. Kenedi-bizottság ugyanis erről szólt elsősorban.
Mimes
2010. december 20. 07:48
Nahát, ez ciki... Senkinek se tűnt fel, hogy ugyanazok az emberek vezettek be minket a nagy és szép kapitalizmusba és "demokráciába" akik x évig a szocializmus szekerét tolták vezetőpozíciókban? Nem csoda, hogy nem kerülnek nyilvánosságra ezek az adatok, csak nem értem miért kell ezen csodálkozni. :) Nem véletlenül lett eltörölve a halálbüntetés az összes exszoci országban, nem véletlenül érinthetetlenek a biszku-félék. Ki kéne már kapcsolni a retekklubot meg a csigatv-t és felébredni.
drieno
2010. december 19. 21:13
tessék? eddig, amíg a kenedi bizottság csinálta, amit - mégis, mit? -, szóval, az nem volt falazás, mostantól meg állítólag hozzáférhető a megfigyelteknek is - ez volna a falazás? ez tényleg a hülyék országa
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!