Újra bolygó lehet a Plútó

2010. november 22. 09:13

Visszaminősíthetik bolygóvá a 2006-ben törpebolygóvá lefokozott Plútót, miután kiderült: mégiscsak nagyobb az Erisz nevű, még 2005-ben felfedezett távoli, de még a Nap körül bolyongó jégbolygónál.

2010. november 22. 09:13

A korábban a Naprendszer legkisebb bolygójának tartott Plútót 2006-ban minősítették le törpebolygónak, miután az akkori számítások szerint az Erisz nevű, 2005-ben felfedezett távoli, de még a Nap körül bolyongó jégbolygót nagyobbnak mérték a Plútónál.

Az újabb számítások szerint viszont kiderült: a Plútó mégis nagyobb az Erisznél. A Plútó tömege csak egyötöde a Holdénak, valamint átmérője is kisebb. Felszínét fagyott nitrogén borítja, mely napközelben felenged és vékony légkört alkot.

A Nemzetközi Asztronómiai Unió 2006-os meghatározása szerint bolygó az az égitest, amely a Nap körül kering, de nem egy másik égitest kísérője; elég nagy ahhoz, hogy saját gravitációjával formálja magát; de nem olyan nagy, hogy nukleáris fúzió induljon el benne, mint a csillagokban; végül pedig képes megtisztítani a környezetét más keringő égitestektől.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karvaly
2010. november 22. 14:36
Azt hinné az ember, hogy legalább az égen állandóak a dolgok, vagy legalábbis emberléptéken kívül változnak, erre úgy minősítik őket oda- és vissza, mint az elvtársakat egy tisztogatás után.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!