Zsugorodik az agyunk!

2010. március 18. 14:56

A cro-magnoni ember agyának rekonstrukciója kimutatta, hogy mai agytérfogatunk akár 20 százalékkal kisebb lehet, mint elődeinké.

2010. március 18. 14:56
Az emberi agy az évezredek folytán végbement zsugorodásnak köszönhetően mintegy 15-20 százalékkal kisebb, mint a cro-magnoni emberé. A konklúziót a kutatók egy 28000 éves koponya segítségével készített 3 dimenziós agyrekonstrukció segítségével vonták le.

A cro-magnoni ember (Homo sapiens fossilis) a felső paleolitikumban, Európában megjelent ősi embertípus, kb. 37000 évvel ezelőtt jelent meg. Az első leleteket -öt teljes csontvázat-  1868-ban tárta fel Louis Lartet Franciaországban, Dordogne megyében. Ezek a leletek, melyeket a cro-magnon 1 névvel láttak el, képezik a faj típuspéldányait.

A rekonstrukciót az egyik férfi csontvázon végezték el, aki erős testalkatú volt, 180 cm-es magasságot is elért. A vizsgálatok kimutatták, hogy a cro-magnoni embernél megfordult a korábbi evolúciós tendencia, így elindult az agytérfogat fokozatos zsugorodása. „Ez nem azt jelenti, hogy 15-20 százalékkal ostobábbak vagyunk, mint a cro-magnon 1, mivel nincs igazán összefüggés az emberi agy térfogata és az intelligencia között. Előfordulhat, hogy miként a komputer esetében történt, minél kisebbek lettek a méretek, annál intelligensebbé váltak a számítógépek”- fejtette ki a kutatást vezető Antoine Balzeau.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bmucsai
2010. március 19. 12:38
Igazuk van! Én is így érzem! Valahogy kívülről própálják zsugorítani. Szar érzés!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!