Ez lesz a kampány leghúzósabb hete

2010. március 13. 09:25

Ha az LMP jövő hét végéig minden megyében listát tud állítani, könnyen bekerülhet a parlamentbe. A Mandiner Székesfehérvárra kísérte el a zöldpárt aktivistáit.

2010. március 13. 09:25
Bukovics Martin
„Fehérvár teljesen le van már tarolva, csoda lesz minden cetli – készít fel Jámbor András indulásunk előtt – Budapesten már nagyon jól állunk, meglesz simán a főváros, minden erőnkkel vidékre koncentrálunk.” Székesfehérvár 1. számú választókörzetébe megyünk erősítésnek, a Piac téren fogunk találkozni a helyiekkel, akik hetek óta reggeltől estig standolnak. Ötkor végeznek, akkor indul az ajánlószelvény-vadászat. Fejér megye kopogtatócédula-mennyiségben a leggyengébbek közé számít.
 
Hat megyében már állnak

a Lehet Más a Politika területi listái a választási iroda honlapja szerint. Ahhoz, hogy a pártnak legyen esélye bekerülni a parlamentbe, el kell érnie, hogy mindenhol lehessen rá szavazni. Ehhez minden megyében kell egy területi lista. Területi lista állításához kisebb megyékben – így Fejér megyében is – elég két egyéni jelöltnek összeszednie az induláshoz szükséges 750 kopogtatócédulát. A jelöltállításhoz szükséges ajánlószelvényeket március 19-ig kell leadni. Ez lesz a kampány leghúzósabb hete, jósolja András.
 
A Piac téren, a pláza és a buszpályaudvar között félúton kisebb pavilon áll, benne egy szórólapoktól és plakátoktól roskadozó asztallal: aktivisták és diákmunkások osztogatják őket a járókelőknek. Mire odaérünk, már csomagolni kezdenek. A mai termés szokásos: 20-30 cédula jött eddig, annak fele az egyes számú választókörzetbe, a többi a másik hat Fejér megyei körzetbe. Takács László, az egyik fehérvári képviselőjelölt rögtön elmondja, hol szorul segítségre: a főúton belül, a belvárosban gyűjtsünk, a külső részeket ők már végigjárták. Az LMP-iroda utcájában kezdjük a hideg kopogtatást – gyakorlatilag minden lakásba becsengetünk és megkérdezzük, megvan-e még nekik az ajánlószelvényük, és ha igen, odaadják-e. Két társam közül az egyik rutinos kopogtató, rögtön tudja, kihez kell felcsengetni ahhoz, hogy beengedjenek a társasházba. 

 
Az LMP viszonylag lendületesen kezdte kampányát: ősztől mindenki megadhatta a párt honlapján, melyik körzetben hány szelvényre lehet tőle számítani. Az itt megadott címre az aktivisták elmentek a kitöltött cetlikért, gyorsan megvan így párszáz egy hét alatt, vagy ahogy ők mondják: jó a beáramlás. De ez kevés a 750-hez. 
 
Az első lakásban idősebb házaspár

fogad minket. Nem adták még oda cetlijüket senkinek, és az LMP-ről se nagyon hallottak még. András ad nekik szórólapot. Jöjjünk vissza később, addigra elolvassák és átgondolják, odaadják-e. Hát továbbmegyünk, lakásról lakásra haladunk. Elég sok helyen nem nyitnak ajtót: vagy nincsenek otthon, vagy annyira hangos a tévé, hogy nem hallani tőle a csengőt. Bízzunk a nem tudatos választókban, adja ki a jelszót András, és csak olyanokba botlunk, akik már odaadták valakinek a cetlijüket. „Na, most láthatod, hogy tényleg létezik a narancsos porszívó” – mondja András. A helyi képviselőjelölt is megerősíti ezt: a kopogtatócédulák kipostázása után egy héttel a székesfehérvári lakótelepeken megjelentek a buszok a Fidesz aktivistáival, négy-hat ember bement egy panelba és egy hétvége alatt lerendezték az egész várost. 
 
A társasház legfelső emeletén egy energikus ötvenes nő nyit ajtót, majd amikor meghallja a párt nevét, büszkén így reagál: „Lehet Más a Politika? Én a Jobbiknak adtam a kopogtatócédulámat, és a Fideszre fogok szavazni!” Majd hozzáteszi: „Na csá!” Van, akinek szimpatikus az LMP, de szelvényét inkább más kispártnak adja oda. Vajon kinek? – találgatunk: az MDF, illetve a Civil Mozgalom jöhet szóba, lévén mindketten indulnak Székesfehérváron. Előfordult, hogy valaki a kapucsengőben félreértette az ajánlószelvény szót, és teljesen megörült annak, hogy a postás végre kézbesíti a régóta várt ajánlott levelét. A kopogtatócédulája persze neki sem volt már meg.



Volt, akinek fogalma nem volt, miről beszélünk neki, és volt, aki egy szál alsónadrágban nyitott ajtót, láthatóan erősen neheztelve azért, amiért becsengettünk - két órája kopogtatunk, sehol egy cetli. Reménytelennek tűnik a küzdelem. Andrásék azonban egyáltalán nem adják fel. Fejben már a hosszú hétvégét tervezik, azt számolják, hány aktivistának hány munkaórájába kerülne begyűjteni a hiányzó mennyiséget Fejér megyében. „A hosszú hétvége alatt biztos meglesz Fejér megye, az emberek nem mennek el dolgozni, és az idő is rossz lesz. Minden nekünk kedvez” - összegez András.

Negyed nyolc lesz, kezd nagyon hideg lenni, menni kéne haza. A legelső lakásba, ahol kaptunk egy ígéretet, még azért visszanézünk. Csöngetünk, a néni jön is ki az ajánlószelvénnyel: „Nézzék meg, ugye jól írtunk rá mindent?” 

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gentry
2010. március 14. 10:15
Árvíz miatt, kamasuka! Ennyi ostobaságot rég olvastam már...
kamasuka
2010. március 13. 20:32
Remélem, pont nem jutnak be! :)
Árvíz miatt zárva
2010. március 13. 19:54
LMP=SZDSZ-MSZP -"Magyarország speciális helyzetéből adódóan motorja lehet az európai multikulturalizmusnak." -Lehet Más a Politika + a Humanista Mozgalom -"A Lehet Más a Politika egy ügyes projekt. Belvárosi úri gyerekek rájönnek arra, hogy természetes pártjuk (SZDSZ) túllopta magát. -Dopeman, Bakács Tibor Settenkedő, Hajós András, Puzsér Róbert, Para-Kovács Imre, Péterfy Bori és Soma egy fillért sem adna a jelenlegi politikai pártoknak. Inkább a Lehet Más a Politika most indított kampányfinanszírozási programját támogatják, http://www.hirszerzo.hu/cikk.lehet_mas_a_politika_obama_modszerevel_az_europai_parlamentbe.96765.html -Bakács Tibor műsorvezető telefonos beszélgetőpartnere, Para-Kovács Imre a műsorban azt mondta: "egy gyerek fejlődését két dolog tudja délelőtt tönkretenni, a kereszténység és a pornográfia". -" 1990-ben pár tucat egyetemista társammal egy alulról szerveződő, és a pártállami utódszervezetektől független baloldali ifjúsági mozgalom életre hívásán munkálkodtam: két évig voltam az Ifjú Szocialisták ügyvivője, 1992-ben kiléptem a szervezetből." Schiffer András - Mint írják: az elmúlt évek eseményei világossá tették, hogy a magyarok és a cigányok együttélése válságba jutott, tragédiák történtek. A szélsőséges nézetek megerősödtek a társadalomban, a kölcsönös bizalmatlanság országos méreteket öltött. Civilek és közéleti személyiségek - például Ferge Zsuzsa, Schmidt Mária, Kőszeg Ferenc, Derdák Tibor, Vajda Mihály és Hankiss Elemér - már támogatásukról biztosították az LMP Van fény az alagút végén című kiáltványát a békés együttélésért, melyet eddig már ötszáznegyvenen írták alá.
tevevanegypupu
2010. március 13. 13:39
Az, hogy a fidesz jol szervezett es sietnek osszegyujteni termeszetes, melyikpart nem tenne ezt meg? Eleg regen megalakultak azok a partok vagy partfelesegek akik szeretnenek bejutni a Parlamentbe. Lett volna ra ido, hogy kicsit szervezettebben lassanak neki az indulasnak. Nem hiszem el, hogy csak ugy odaadjak az elso embernek a cedulat, akarki akarmit is mond, majdnem mindenkinek van valami elkepzelese. Itt most nem azokra gondolok, akiket egyaltalan nem erdekel a politika, analfabetak vagy megvasarolhatoak. Szoval nehez elhinni, ha valaki lmp-t vagy mdf-et tart szimpatikusnak akkor odaadja a fidesznek vagy az mszp-nek. Ha pedig nem erkezik senki az altala valasztott parttol, van lehetoseg leadni a cedulat. Szoval sanyaru a szolo..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!