O turista! O mores!

2023. június 07. 23:32

Róma örök – de lakói és látogatói megváltoztak.

2023. június 07. 23:32
null
Nagy Koppány Zsolt

Lányom jóvoltából a hétvégét Rómában töltöttük (ezt kérte szülinapjára). Húsz évvel ezelőtt jártam ott utoljára, és nem gondolom, hogy a tapasztalatom általános érvényű volna, mégis szemmel látható a különbség. Először is, külföldi utakon többnyire a külvárosban szállunk meg. Magunknak azt mondjuk: azért, hogy lássuk a népet, a környéket kendőzetlenül, nem turistacsalogatóra esztergált állapotban, valójában viszont azért, mert olcsó(bb). Nos, Rómában is a világ végén laktunk egy népes kempingben, és rögtön azzal kezdődött a dolog, hogy vasárnap reggel két órán keresztül nem jött semmiféle busz, ami metróközelbe vitt volna. Háromszáz birka / lemészárlásra váró szolgalélek állt a napon órákig, az olasz mukik tőlünk tíz méterre ültek a fedett kuckójukban, és senki nem szólt volna, hogy nem is fog jönni a busz, mert vasárnap nem jár. Végül – ne kérdezzék, hogyan – bejutottunk. Útközben megcsodáltuk, hogy a mai örökösök mily igen becsülik az ókori világ legnagyobb kultúráját – három méter alatt nincs egyetlen centi graffitimentes hely sem: kortársaink rendesen hozzátették a magukét Marcus Aurelius és Hadrianus császár örökségéhez. Hazafelé a 246-os busz ugyancsak késve jött, és az első szélvédője mögött ceruzával tükörírt A4-es lap hirdette, hogy ez a busz a 264-es, a 642-es vagy a 426-os. Bármelyik lehetett éppenséggel. Elképzeltem volna, hogyan szerzett jogsit a buszsofőr, de inkább mégsem.

A római nép megváltozott: általános egészségi állapota rossz, majd mindenki köhög, nőt, gyereket nem néznek, tolakodnak, taposnak (elvégre hódítók), fennhéjázók és gőgösek, folyton azzal hencegnek, milyen szenvedélyesek ők, miközben inkább csak pontatlanok (a reptérre menet egyszerűen nem érkezett meg a Termini pályaudvarra a buszunk, amit persze már előre kifizettünk – én ilyet sehol nem láttam még): hatalmas, terhes, csodálatos múlt kontra szomorú, ijesztő, parányi jelen. Lehúzás mindenhol, hideg vízzel, ernyővel és szelfibottal seftelő bevándorlók. (Mondjuk nálunk sem lettem volna turista a metrófelújítás alatt, vagy egy régi polgármester-választáskor, amikor a kampány során berajzolták a négyes metrót a térképekre, a „hülye” turisták meg fel akartak rá szállni.) A közlekedés botrányos, az egyetlen szimpatikus dolog, hogy senkinek nincs státuszszimbólum-autója: mindenki Smarttal jár.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lobodi
2023. július 02. 08:04
Rómában már 20 évvel ezelőtt is idegesítettek a pofátlan néger árusok, meg a románcigány koldusok. Kolléganőm hajszárítóját a takarítónő ellopta a hotelszobájából. Koszos volt az egész város már akkor is. Nem vágyom vissza.
magnum
2023. július 02. 08:03
Tehát egy hétvége tapasztalatai alapján sikerült lehúzni a várost. Én tavaly ősszel voltam, előtte pedig 25 ill. 27 éve. Egy dologgal egyetértek, össze nem lehet hasonlítani az élményt a tömegturizmus előtti időkkel. De ez van mindenhol és jobb nem lesz, úgyhogy aki teheti menjen és élvezze: a város hangulata, a látnivalók, az emberek szívélyessége egyedi és csodás ma is.
balbako_
2023. július 02. 07:47
Az itt elmondottak Európa nagyvárosaira igazak. Párizs, Brüsszel, London, München, Prága de Budapest is már nem is emlékeztet régi önmagára. Az Alpok, Kárpátok csendes kisvárosai azok, amik emberi léptékűek és nem szállták meg a migránsok és az idegenek.
Gèbi
2023. július 02. 07:02
Csak alátámasztani tudom a cikkben leírtakat. Szabad szemmel is látható a 20 év alatt történt rossz irányú változás. Tegyük még hozzá, hogy ez csak a jéghegy csúcsa és Rómától délre egyszerre brutális és ijesztő a szegénység és az igénytelenség. Nagyon nem szeretnék Olaszországban, de lassan már sehol nyugaton élni. A nyakló nélküli szutyok bevándorlása és a liberalizmus gyakorlatilag lenullázta mindazt amiért érdemes volt nyugaton élni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!