Patchwork

2023. április 12. 22:45

2023. április 12. 22:45
null
Fotó: Prae Kiadó
Fotó: Prae Kiadó

Álomszerű és fesztelen

|Győrffy Ákos|

Pollágh Péter rejtőzködő költő. Vagyis olyan költő, akiben nem dolgozik a kötetdüh. A kötetdüh azt jelenti, hogy az egyszeri költő évente kiad legalább egy könyvet, ha kell, ha nem. Azért, hogy látsszon. Pollágh nem ilyen, legutóbbi kötete 2010-ben jelent meg. Közben persze írt sok minden mást, tárcát, recenziót, esszét. Legutóbbi, nemrég megjelent kötete, a Régi voltam 2010 és 2014 között írt verseiből állt össze. Már ebből a két évszámból is jól látszik, mennyire nem sürgős Pollághnak, aki – hogy mondjak végre valami lényegeset is – igazán eredeti hangú költő, olyan, aki határozottan kilóg a mezőnyből. Felfelé lóg ki természetesen. A nyelv, amit használ, csak az övé, maga teremtette meg, nincsenek áthallások, nincsenek másoktól kölcsönvett szavak. Mint sokan mások, ő is Kemény István köpönyegéből bújt elő annak idején – már ami a nyelvet illeti –, de ezt a köpönyeget rég levetette, sok éve felakasztotta egy fa ágára, és elfelejtette. Ez a könyv sajátos történelmi tabló, benne van Magyarország 20. századi tragikus története a Don-kanyartól a kádári szürkeségig. De nemcsak történelmi tabló, hanem fejlődés­regény is, egy felnőtté váló fiú leszámolása minden illúzióval. Pollágh bátran és szabadon bánik a nyelvvel, gyúrja és alakítja, s ez a szabadság az, ami egyedivé teszi költészetét. „Hányszor éreztem: más kezét varrták a csuklómra, hány ilyen kezet levágtam” – írja Nem adok koronát című versében, és ezen a könyvön tényleg ez a „beérkezettség” látszik, az, hogy senki más árnyéka nem vetül a versekre: ezek mind az ő szavai, amelyekért megküzdött. Tényleg ritkán találkozni mostanában ilyen auto­nóm és finomra csiszolt költészettel, amely nem csatlakozik semmiféle trendhez, nem próbál igazodni és megfelelni. Igaza van Ágh Istvánnak, aki ezt írja a kötet hátsó borítóján: „Weöres Sándor jut eszembe Pollágh különös, gyermeki, csodálkozó természete miatt. Más, mint nemzedéke tagjai. Álomszerű és fesztelen, érződik versein, hogy teljes szabadságban írta őket.” Igen, a szabadság hatja át ezt a kötetet.

(Pollágh Péter: Régi voltam. Vár Ucca Műhely – Prae Kiadó, 2022)

***

Fekete könnyek, 1973 <br> Fotó: Műcsarnok/Jan Saudek
Fekete könnyek, 1973
Fotó: Műcsarnok/Jan Saudek

Cseh humor és provokatív erotika

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!