Délvidéki hűvös napok – fogynak a magyarok a sorvadó Szerbiában

2023. február 14. 07:01

Brutálisan felgyorsult Szerbia népességfogyása, de sajnos a magyarság apad a legnagyobb mértékben, lélekszáma kétszázezer alá süllyedt. A folyamatok immár öngerjesztők.

2023. február 14. 07:01
null

Veczán Zoltán írása a Mandiner hetilapban

 

2021 decembere volt, álltunk a migráció sújtotta Magyarmajdány düledező házai között. „A falu kihalt, kapitulált, aki itt maradt, idős. Nem baj, lesz a migránsoknak majd lakható hely” – mondta nekünk az egyik helyi idős férfi a düledező házak között. A falu a 2011-es népszámlálás szerint az 1953-as 800 fős csúcs negyedére fogyott, 2021-ben már a 100-as becslés is túlzásnak tűnt.

Magyarmajdány csak egy a Tisza menti pusztuló magyar falvak közül. Szerbia egésze zsugorodik, a tavaly őszi népszámlálás nyilvánosságra hozott számai minden adminisztratív torzítás ellenére is csaknem 500 ezres fogyást jeleznek.

Azaz az ország összlakossága 7 százalékkal 6,7 millióra csökkent

úgy, hogy a hivatalos számok 20 ezernél is kevesebb kivándorlót jeleznek tizenegy év alatt, noha a becslések szerint ennél évente többen hagyják el az országot.

Ezzel együtt a délvidéki magyarság a második világháború óta nem látott fogyást szenvedett el. Az 1910-es népszámlálás adatai szerint a később a Szerb–Horvát–Szlovén Királysághoz csatolt területen több mint 500 ezer magyar élt, ebből 420 ezer a mai Szerbia területén, a népesség harmadát kitéve. Egy részük egyből a megszállás, majd a trianoni békediktátum után a csonka országba menekült; a húszas években aztán betelepítések és extra adók sújtották a gazdag földek magyarjait.

1942 elején magyar katonai alakulatok a visszakerülő Újvidéken 3300-3800, többségében szerb és zsidó embert gyilkoltak meg, a fő felelősöket 1943-ban a magyar bíróság halálra ítélte. Az újvidéki hideg napokra hivatkozva

a Josip Broz Tito vezetésével visszatérő jugoszláv hatalom 1944–45-ben népirtásba kezdett,

aminek tízszer ennyi – egyes becslések szerint 50 ezer – magyar esett áldozatul. Belgrád aztán a rendszerváltozásig 500 ezer szerbet telepített a Vajdaságba. A kilencvenes évek háborúi újabb tömegek elmenekülését hozták magukkal, és újabb déli betelepülőket a Vajdaságba. A 2000-es évek óta az elvándorlás és az elöregedés a legfőbb probléma.

1981-ben a Szerbiában élő magyarok száma még 385 ezer volt, 2011-ben már csak kevesebb mint 254 ezer.

A szerbiai Identitás Kisebbségkutató Műhely elnöke, Badis Róbert rámutat:

mára ez a szám bőven 200 ezer alá zsugorodott,

ami óriási, 60-70 ezer fős veszteséget jelent. S bár a pontos képhez meg kell várni a nemzetiségileg bontott, települési szintű adatokat, „a legnagyobb mértékű, 20-25 százalékos népességcsökkenést a következő községekben regisztrálták: Csóka, Zenta, Ada, Törökkanizsa, Magyarkanizsa, Óbecse. Ezek mind jelentős magyar népességű községek”, a fogyás pedig a szórványt sújthatja leginkább – mondja a szakértő. Badis szerint a kettős állampolgárság intézménye annyiban járult ehhez hozzá, hogy az amúgy is tömeges elvándorlásba bekapcsolta az alacsonyabb társadalmi rétegbelieket is. Hozzáfűzi: Magyarországnak szüksége volt olcsó munkaerőre. A migráció és a határkerítés Badis szerint az összképen nem változtat, főleg úgy, hogy a hatóság fellépett a migránshelyzetet kezelendő például Horgoson; a szintén ostrom alatt álló Rábé lakosai pedig zömmel a Vajdaságon belül vándoroltak át.

Nagy problémát jelent az asszimiláció is: a műhely 2021-es elemzése szerint

a vegyes házasságokba született gyermekek mintegy 70 százaléka nem a magyar identitást választja.

Emellett működik a gazdaságilag életképesebb, tehát a fiataloknak vonzóbb városok olvasztótégely jellege is.

Emellett ott van az aktív korú népesség elvándorlásával is összefüggő elöregedés. Ráadásul a Vajdaság tartaléka eleve kisebb: itt akkor sem nőtt a magyarok lélekszáma, amikor a többi kisantant-utódállamban – a többségi népességgel párhuzamosan – igen. Arday Lajos Magyarok a szerb–jugoszláv Vajdaságban című tanulmánya szerint amikor a hetvenes években Jugoszláviában a szerbek népszaporulati rátája 6,9 ezrelék volt, a magyaroké csupán 1,9. Badis Róbert szerint ennek oka, hogy Jugoszláviában az ötvenes években is tolerálták az abortuszt, a relatív jólét és fejlettség miatt pedig a vajdasági magyar közösség hamar, már a hetvenes években elkezdett egykézni.

A folyamat azóta drámaian felgyorsult:

2011-ben még 2092 magyar gyermek született a Vajdaságban, most ez a szakértő szerint 1500 körül lehet,

így a fiatalabb korosztály aránya is csökken. „A jelenséget tetézi, hogy egy részük elvándorol, azaz nem itt vállal gyermeket, hanem külföldön” – jegyzi meg.

2050-re borús jóslatot közöl, szerinte a folyamatok öngerjesztők. A népességfogyás miatt zsugorodik az intézményrendszer, a gyengülő szavazótáborral gyengülő érdekképviselet jár. Bár a szórvány van a legnagyobb veszélyben, a tömbmagyarság etnikai határa is északabbra szorul, a Tisza mentére és Szabadka vonzáskörzetébe. Összességében „bőven 100 ezer fő alatt lesz a vajdasági magyarság létszáma, rendkívül elöregedett korszerkezettel”.

A szakértő szerint azonban nincs pánik,

a szerb társadalomban beszédtéma a fogyás, a vajdasági magyarok körében már az sem.

Badis szerint a trend nem fordítható meg, ezért „a helyi politikum annyit tehet, hogy erőn felül küzd a magyar oktatási, művelődési rendszer fenntartásáért, ami már most is nagy kihívás. Az anyaországnak nincs olyan eszköz a kezében, amivel közvetlenül elő tudná segíteni a gyermekvállalást. A kisebbségi magyar intézményrendszer fenntartásában képes segítséget nyújtani az itteni magyar politikai képviseletnek”.

Lapunknak korábban Hodik Péter Krisztina, a zentai Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület elnöke azt mondta: Belgrád és a vajdasági tartományi vezetés komolyan veszi a demográfiai krízist, például az első gyermek születése után járó támogatás a háromszorosára növekedett, támogatják a fiatal házaspárok és az egyedülálló anyák ingatlan­vásárlását, illetve most készülnek hosszabbítani a gyermekgondozási szabadságot. Vannak már jó példák – elsősorban a visszaköltözők részéről –, ahogy a vegyes házasságokban is talán-talán vissza­szorulóban van az asszimilációs trend. Csak az a kérdés: mire lesz ez elég?

 

Nyitóképen: Szabadka színháza téli ködben. Fotó: Shutterstock

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HNGR
2023. február 15. 10:28
Kihalunk ez nem is kérdéses. Én középkorú ember vagyok soha nem volt senkim, nevezhetem magam szent embernek. Itt vagyunk az agglegények falujában, volt szomszéd pár hete felakasztotta magát, 50 éves agglegény volt. A fejekben van a baj. A nők szemében bárki többet ér mint a magyar, és az a férfi aki falun marad az egy kudarc. De a szülők közül sokan dicsőségnek tekintik, ha a lányuk nem magyarhoz megy hozzá. Itt a faluban is van olyan szülő aki azzal dicsekszik, hogy a lánya Hollandiába emigrált és holland férje van. Úgy tekintenek rá hogy ez egy siker.
kingsjewel
2023. február 14. 23:31
A szerbek meg Koszovó vesztették el. 150 év múlva lehet, hogy nem csak a magyar, de a román, szlovák, szerb is el fog tűnni.
korona.2.0
2023. február 14. 19:51
Mindenképpen követelni kell az elrabolt területek visszaadását. Fel kell jelenteni a verszáji és a párizsi "béketárgyalásokat" a világ bíróságánál !!! Ez valahol talán az ENSZ-nél található. Tudatni kell az elrabolt területek és az ingatlanokat bitorlókkal, hogy Magyarország, a Magyar Királyság nem nyugszik bele a jelenlegi - és igen, ideiglenes és hazug status quoba !
Akitlosz
2023. február 14. 17:48
"Nagy problémát jelent az asszimiláció is: a műhely 2021-es elemzése szerint a vegyes házasságokba született gyermekek mintegy 70 százaléka nem a magyar identitást választja." Ez törvényszerű. Ezért csakis az országhatár módosítás a megoldás. Különben a határon túli magyaroknak idővel annyi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!