Itt a megoldás a parlagfűre? – megjelent hazánkban az olajosbogár

2022. november 01. 15:04

Minden ötödik magyar ember allergiás a parlagfűre – aminek természetes ellensége, az olajosbogár megjelent hazánkban. Örüljünk neki, sőt telepítsük be, vagy azért nem ilyen egyszerű a történet?

2022. november 01. 15:04
null

Gózon Ákos írása a Mandiner hetilapban

 

Az ellenségem ellensége a barátom – tartja a közmondás, s ha így van, akkor az allergiások örömmel fogadhatják az egyik legagresszívebb pollentermelő növény hatékony és természetes ellenségének, a parlagfű-olajosbogárnak (Ophraella communa) a megjelenését a Kárpát-medencében. De vajon tényleg ilyen egyértelmű a képlet?

A parlagfű-olajosbogár Európában éppúgy idegenhonos faj, mint maga a növény, melyről a nevét kapta, és melyet ritkít. Észak-Amerikából származik, s a legújabb kutatások szerint jó esély van rá, hogy hazánkban is elterjed, hozzá­járulva a parlagfű-allergiások évről évre visszatérő panaszainak a csökkentéséhez. A jelenség jól mutatja, hogy

ha egy inváziós faj – jelen esetben a parlagfű – elterjed valahol, egy idő után követik a természetes ellenségei is.

A bogarat két nem főállású rovarász találta meg Soroksáron 2020 őszén: a közösségi médiában valaki megjelentetett egy képet róla, a rovarászok pedig ennek nyomán a kép származási helyszínén megtalálták a lárváit és a kifejlett egyedeit. Ezután értesítették az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Agrártudományi Kutatóközpontját (ATK) – ismerteti a hazai felfedezés hátterét Kontschán Jenő, az ATK Növény­védelmi Intézetének igazgatója a Természet Világa folyóiratban.

A parlagfű-olajosbogár nem ismeretlen Európában: Milánó környékén nagy területen fordul elő stabil populációja, s Horvátországban, Szerbiában is megtalálták már. Az ATK ezért a déli határ menti területeket vizsgálta, előkerül-e valahol, és meglepetésnek számított, hogy nem ott, hanem Budapest belterületén bukkant fel először a bogár.

A szakemberek következő célja egyértelműen kideríteni, hogy stabilan megtelepedett-e hazánkban a parlagfű-olajosbogár, vagy a soroksári előfordulás egyelőre egyszeri történet. Ez azért fontos, mert olasz kutatók azt tapasztalták, hogy

a rovar a parlagfű pollentermelését 30 százalékkal tudja csökkenteni.

Bár ez önmagában nem oldja meg a parlagfű-allergiások problémáit, hozzájárulhat enyhítésükhöz egyfajta biológiai segítségként a többi parlagfű-mentesítő módszer, a kaszálás, az esetleges vegyszeres beavatkozás mellett.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kutatócsoportja ezért a parlagfű e természetes ellenségének a terjedési törvényszerűségeit vizsgálja. Az Agricultural and Forest Entomology című szaklapban megjelent tanulmányuk szerint elsősorban a domborzati viszonyok és az uralkodó szélirány határozza meg a parlagfű-olajosbogár terjedését. Vizsgálataik bizonyították, hogy a bogár rajzása azzal az időszakkal esik egybe, amikor a parlagfű növekszik és virágzik – ami jó hírt jelenthet az allergén elleni védekezés szempontjából.

A parlagfű-olajosbogár terjedésének alapvetően lehetne örülni,

hiszen a parlagfű friss növényi részeinek elfogyasztásával itthon is jelentősen képes csökkenteni a pollenszórás dinamikáját, azaz jelenléte nagy könnyebbséget hoz az allergiásoknak. Csakhogy az is kiderült, hogy a parlagfű mellett örömmel fogyaszt más fészkes virágzatú növényeket, így napraforgót is, ezért aztán jelen pillanatban még nem egyértelmű, hogy esetleges tervszerű betelepítésével valóban jót teszünk, vagy csak további problémákat okozunk vele.

Azért, hogy a válaszhoz közelebb kerüljünk, a MATE Növénytermesztési-tudományok Intézetének és Növényvédelmi Intézetének kutatói – Keszthelyi Sándor, Kazinczi Gabriella és Somfalvi-Tóth Katalin – egy átfogó elemzés során annak jártak utána, hogy az egyes földrajzi és meteorológiai tényezők közül mi befolyásolja leginkább a bogár térhódítását és annak ütemét. Megállapították, hogy e folyamat az Alpok hegyvonulatánál és a Távol-Keleten is a fő domborzati elemeket követte, és egybeesik azokkal a kereskedelmi útvonalakkal, országutakkal, autópályákkal is, ahol elsődleges tápláléka, azaz a parlagfű előfordulása gyakori. A MATE kutatói a négyzet-kilométeres felbontású meteorológiai adatok elemzésével azt is kiszámították, hogy egy adott területen a bogárnak hány generációja fejlődhet ki egy éven belül.

Egyelőre nyitott kérdés, hogy a pozitív tapasztalatok nyomán sor kerülhet-e a bogár mesterséges betelepítésére Magyarországon. A napraforgó védelmében az óvatosság indokolt. „Az adatok alapján megállapítottuk, hogy a parlagfű-olajosbogár rajzása a parlagfű zöldtömegképződési időszakával esik egybe, és ez megnyugtató lehet a napraforgó vonatkozásában” – mutat rá Keszthelyi Sándor egyetemi tanár, a nívós szaklapban megjelent tanulmány első szerzője.

Ha természetes úton terjed a rovar, akkor azon kell dolgozni, hogy a megjelenését a javunkra fordítsuk

– mondja az ATK igazgatója. De még azt sem lehet tudni, hogy a hazai klimatikus viszonyokat miként bírja a faj – lehet, hogy nálunk délnyugaton, ahol az éghajlat kissé hasonló a Mediterráneumban jellemzőhöz, megfelelő élőhelyet talál, ám kérdés, hogy más megyékben egyáltalán meg tud-e telepedni.

A kutatások elősegítésére az ATK a lakossághoz fordult. Arra kéri a természetjárók, az amatőr és a hivatásos rovarászok közösségét, hogy aki parlagfű- olajosbogarat lát – és felismeri az ismertetőjegyeit: fél centiméter testhosszúságú, sárgásbarna színű, hosszanti csíkos szárnyfedőjű –, küldje el a megfigyelése pontos adatait a [email protected] címre.

A szakemberek továbbá kérik, hogy a leírásban szerepeljen a megfigyelés dátuma, helyszíne, és a megfigyelők csatoljanak fényképet is a rovarról. E közösségi tudományos felmérés segíthet a felelős biológiai döntések meghozatalában éppúgy, mint milliónyi honfitársunk életminőségének a javításában.

 

Nyitókép: Wikipédia

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ujujuj
2022. november 02. 11:40
Ezzel megint az a baj, hogy ez a fíreg jól elszaporodik, aztán hirtelen kiderül, hogy a parlagfű mellett valami lényeges haszonnövényt is pusztít, ami miatt felborul az ökológiai egyensúly. Nem baj, de majd betelepítjük ennek is az ellenségét, ami meg a hazai hasznos rovarokat is pusztítani fogja. Egy kezemen meg tudom számolni, hányszor nem okoz visszafordíthatatlan ökológiai problémát idegenhonos faj betelepítése. A leghülyébb megoldás. Érdekes, a köztulajdonú elhanyagolt zöldfelületek gondozására nem gondol senki, pedig a parlagfű leginkább ott tenyészik.
olajfa1
2022. november 02. 08:40
Krigeri "méglegelőin" TERÍTETT ASZTALA VAN ENNEK A BOGÁRNAK!
kovalski
2022. november 01. 20:09
Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója olyan anyagokra, melyek normális körülmények között semmilyen választ nem váltanak ki a szervezet részéről. Ausztria Svájc Németország ott jobb a helyzet ! Szóval a "gyógynövény" azért szaporodik mert nem kezelik megfelelően a köztereket út menti dűlőket kaszálókat mezőket stb. Kevés a kecske. A "gyógynövény" mivel igen agresszív fajta és nagy túlélő ezért kevés természetes ellensége van. Bozót tűz gyomírtó lekaszálom ezért tudott rövid idő alatt nagy karriert befutni mire a népek észbe kaptak a "gyógynövény"-től az emberek taknya nyála folyt az enyém is ! Nem a porra meg légkoncentrációra kell hivatkozni/m3 hanem a szállító anyagra a pollen ami minden lebegő szart összeszed normál esetben a tűdőm soha nem találkozna olyan szarokkal de a "gyogynövény" révén bejut a szervezetembe persze ezt lehet vitatni, hogy anélkül is beszívnád, meg ott lebeg a levegőben! De régen volt terület kezelés kaszáltak még a vasút melletti részt is gondozták ma már a múlté! A "gyógynövényt" meg irtani kéne de ez már szélmalom harc az allergiások állnak vesztésre !
Házam Hazája
2022. november 01. 19:55
"a rovar a parlagfű pollentermelését 30 százalékkal tudja csökkenteni." A rendelkezésre álló parlagfű mennyiség viszont, a rovar szaporodását 300%-kal képes növelni. Melyik zöldség lesz a következő áldozat? Melyik áll a legközelebb a parlagfűhöz??? ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!