Ábrahámhegy

2022. augusztus 31. 21:50

Több mint harminc év elteltével ahogy elnézem ezeket a régi partokat, egyszerre vagyok az emberi időben és a tó idejében.

2022. augusztus 31. 21:50
null
Győrffy Ákos

Reggel hét, ülök a pálkövei strandon. Mióta itt vagyunk, minden reggel lejövök úszni egyet. A strand ilyenkor még üres, sehol senki, csak néhány hattyú lebeg a vízen a közeli nádas szegélyén. Az öböl túloldalán az ábrahámhegyi partok. Amikor első nap lejöttem, azonnal felismertem. A hegyvonulatok formái voltak ismerősek. Ahogy megláttam ezt a látképet, tudtam, hogy az ott szemben az ábrahámhegyi part. Utoljára nagyjából harmincöt éve láttam innen, mégis mélyen megmaradt bennem, tudattalanul. Akkoriban oda jártunk nyaralni anyám egy régi barátnőjéhez.

Éveken át minden nyáron legalább egy hetet ott töltöttünk. Egyik nap át is mentem, hogy megnézzem, megvan-e még a régi ház. Nagyon megváltozott a környék,

ahol annak idején nádtenger volt, ott ma nyaralók állnak.

Egyforma, ronda épületek. A rondaságuk annak ellenére látványos, hogy tervezőik minden jel szerint igényes, modern és ízléses épületeket álmodtak meg. Ezek a minimalista formák, ez a sivárság nem érint meg. Vagy ha megérint is, rossz húrokat penget bennem. A régi házat nagy nehezen találtam meg. Le van robbanva, a kertben gaz, a fűzfák egészen eltakarják a homlokzatot.

A kertben egy öregember ült, és újságot olvasott. Először arra gondoltam, hogy megszólítom, és megkérdezem, bemehetnék-e körülnézni. De aztán mégsem szólítottam meg. Ugyan mit néznék meg odabent. Mi értelme lenne.

Amit keresnék, azt már úgysem találnám meg. Minden atomjaira hullott azóta.

Anyám gyerekkori barátnője rég halott, egyik lánya – akivel sokat játszottam itt annak idején – szintén meghalt évekkel ezelőtt. Az ő története is megérne néhány mondatot, de most inkább nem kezdek bele. Tényleg görög sorstragédiába illő történet, szinte elképzelhetetlen pokoljárásokkal.

Ahogy most visszagondolok rá, hirtelen megértem, hogy tragikus sorsa már akkor látszott, a jelek félreérthetetlenül megmutatkoztak. De ezeket a jeleket a maguk jelen idejében általában nem veszik észre. Vagy ha észreveszik, félreértik. Őt sem értette senki, a közvetlen környezete sem. Életének kálváriája akadálytalanul bontakozhatott ki. Ebben a gaztól felvert, csendes kertben ott kísért az emléke, még ha ez az újságot olvasó, üldögélő öregember nem tud is róla. Az utca túloldalán akkoriban még nem álltak házak. Ott kezdődött a nádas. Keskeny ösvény vezetett le a mólóig. Az ösvény még megvan, de a bejáratát rácsos kapu zárja el. 

Egyáltalán nem csodálkozom rajta.

A gyerekkor szabad ösvényeit táblákkal, fenyegetésekkel teli rácsok zárják le.

A móló igazából egy cölöpökön álló, deszkákkal borított horgászstég volt. A cölöpökhöz kötötték a ladikokat. A stég előtt egy kis, sekély vizű öböl. A vízben hínárerdő gomolygott, a hínárerdőben naphalak rajai úszkáltak. Házigazdánk férjének, Imre bácsinak volt egy műanyag ladikja. Sokszor megengedte, hogy kievezzek vele az öböl bejáratáig, de persze soha nem addig eveztem ki, hanem a nyílt vizet céloztam meg. A nyílt víz olyannak tűnt, mint a tenger. Igazi tengert akkor még nem is láttam.

Különös, de a határtalanság élménye azóta is leginkább a Balatonhoz kapcsolódik bennem. Amikor nyári napokon feloldódik minden a csillogásban, és tényleg úgy tűnik, mintha nem lenne túlsó part. Ahogy a felforrósodott deszkák illatáról vagy a horgászcsalik szagáról is mindig ez az ábrahámhegyi stég ugrik be. Ősképekké váltak. Imre bácsi apámmal esténként átugrott a rendesi kocsmába, ahonnan rendszerint csontrészegen érkeztek meg. Imre bácsi katonatiszt volt, Moszkvában tanult, bírta a piát. Ő ahhoz szokott, hogy pezsgővel igya a vodkát. Apám kevésbé bírta, de szerencsére csendes, kon­templatív részeg volt, csak ült szó nélkül, és nézett maga elé.

A nádas és a nyílt víz határán kis stégek álltak elszórva, mind vastagon beborítva a gémek és a kócsagok ürülékével. De ez egyáltalán nem zavart, rendszeresen felmásztam rájuk, és órákig tudtam bámulni a tó látszólag egyhangú életét. Időtlen, örök nyarak, mondhatnám szentimentálisan,

de valóban átjárta az egészet valami időn kívüli atmoszféra. 

A Balaton saját idejébe kerültem át, ami az örökké­valósággal rokon. Egy gyerek számára még természetes ez a másféle idő, számomra legalábbis magától értetődött, hogy egész napokat töltsek a roggyant stégeken.

Most, több mint harminc év elteltével ahogy elnézem ezeket a régi partokat, egyszerre vagyok az emberi időben és a tó idejében. Minden elmúlt és elsüllyedt, de a tó idejében most is ott ülök az egyik kissé megdőlt, madárszaros stégen a piros fürdőnadrágomban, tízévesen, és bámulom a határtalanságot, amit nem értek. Ma sem értem, ez azóta sem változott.

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2022. szeptember 01. 13:02
Nagy a szegénység, milliók éheznek..
urga
2022. szeptember 01. 12:42
"Egyszóval örvendetesen fejlődik a Balaton környéke, növekedő idegenforgalmával arányosan. Mindenütt építenek, kis kulipintyóktól elkezdve, hatalmas hotelekig. Örvendetes ez nagyon, a nemzet vagyonának hatalmas megnövekedését, a nép jólétének nagy emelkedését jelenti ez. De lassan odavész a tó környékének régi költészete, régi, békességes harmoniája. Rossz utakon, de mindig virágok közt járta az ember a csendes hegyoldalakat. A kis pincék előtt a nagy kövön, vagy a nagy fatuskón megpihenhetett az ember, a legbájosabb, legszebb balatoni képekben gyönyörködve. ... Az volt az igazi békesség, az igazi pihenés! Azt írtam ennek a könyvnek egyik fejezetében, hogy a Balaton múltja sok szépet és sok szomorút tud felmutatni. Ugyanezt mondom a jelenére is. Örvendetes, nagyszerű a föllendülés is a déli parton, ez minden szomorú gondolat nélkül, teljes mértékben örvendetes. De az északi parton siratom a hajdani, igazi békességet, a nagyvárosi életből való tökéletes kikapcsolódás lehetőségét. Kezdetleges viszonyok közt, de zavartalanul élvezte az ember a Balatont, a környezet csodálatosan szelíd, bájos képét, Tihany tündéri magányát. Ott szerettem sétálni, nézegetni, ahol ma a kikötő, a vendéglő, a Biológiai Kutató Intézet, meg a főhercegi kastély állnak. Nem volt ott semmi! De az erdős lejtők hűs árnyékában édesen zúgtak a tó hullámai, megtörve a nagy köveken vagy a kavicson. Milyen szép volt akkor ott! ... Nem tudom, örüljek-e, vagy sirassam-e a régi szép időket!" Cholnoky Jenő, 1936 https://mek.oszk.hu/00500/00574/html/#12
Zuzmoha
2022. szeptember 01. 09:58
"A gyerekkor szabad ösvényeit táblákkal, fenyegetésekkel teli rácsok zárják le. " Gyönyörű mondat. Aztán ezt az előlünk elzárt, elveszített szabadságot keressük az egész hátralevő életünkben. Kegyetlenebb az élet azokkal, akiknek még gyermekként sem adatott meg ez a szabadság - pl. mert a szüleik eldobják, megrontják őket, vagy becsapódó bombák közé születnek, kiskorukban rabszolgamunkára kényszerülnek. Aztán Isten irgalmának köszönhetően nagyjából mindenki találkozhat az Ő üzenetével. Amelyben ha elmerül, megcsapja az elveszített vagy soha meg sem tapasztalt szabadság, a határtalan béke tiszta levegője. "Szépen megalkotott mindent a maga idejében, az örökkévalóságot is az emberi értelem elé tárta, de az ember mégsem tudja felfogni Isten alkotásait elejétől végig, amelyeket megalkotott" - ezt bölcs Salamon jegyezte le a Prédikátor könyve 3,11-ben. A keskeny utat kell megkeresni, az vezet oda át. A kapuja bár szűk, tárva - nincs rajta lelakatolt vasrács.
Zuzmoha
2022. szeptember 01. 09:34
Érzékelni a hely szellemét, különleges adottság. Egy házba lépve, egy adott vidéken járva, akár tudatosan, felvonuló emlékek formájában, akár a személyiséget elárasztó érzésekké átlényegült, öntudatlan emlékek formájában. Egy bizonyos elhagyatott, nagyrészt leomlott várban egy domb tetején, kisebb oltárszerű kőhalom, több egyberagasztott kővel, ahányszor arra járunk, mindig megállok, és figyelem a belém áramló érzéseket. Mintha visszaszállnék az időben, félig itt, félig ott, mint amikor az ember egy könyvet olvas, benne él, de azért érzékeli, mi zajlik körülötte, egyfajta révület. Vagy a régi ház, ahonnan kihaltak az ismert lakók, amikor belépek, ott vannak mellettem, pedig tudom, hogy nem, mert még a "szellemük", "lelkük" sem él tovább, a halottak öntudatlanok, feltámadásra várnak, mint ama régi Lázár, mégis rám akaszkodnak az emlékek. Mindig csodálkozom, ha más nem érti, miről beszélek, úgyhogy már nem is mondom. Nem tudnék olyan házba költözni, amelynek a kihalt gazdáit ismertem, ott élnének, jönnének-mennének mellettem, túlságosan kapaszkodik belém a múlt. Az emberi elmének megterhelő ez a nyitottság, vannak dolgok-jelenségek, amelyek előtt jobb bezárni a tudatot, hogy az egészséges isteni gondolat uralja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!