A láthatatlan vagyon évszázada

2022. május 18. 19:31

Mi a közös a 21. század sikercégeiben? Az, hogy a teljesítményük motorjai nem fizikai eszközök, hanem a szellemi tulajdon, a kapcsolatok, az adatbázisok és a dizájn. A helyi kisvállalkozások többsége ezekben a leggyengébb, ezért vannak halálra ítélve. Új gazdaságpolitika kell – sürgeti a kormányokat az Egyesült Királyság két vezető közgazdásza.

2022. május 18. 19:31
Böszörményi-Nagy Gergely
Böszörményi-Nagy Gergely

Az orosz–ukrán háború, az energiaár-robbanás vagy a csiphiány talán okozói lesznek egy válságnak, de nem okai a világgazdaság átalakulásának. Utóbbi jóval korábban elkezdődött, és messzebb ható folyamat, mégsem állunk jól a megértésében.

Jonathan Haskel az Imperial College London professzora és a Bank of England monetáris tanácsának tagja. Stian Westlake a brit Királyi Statisztikai Társaság vezérigazgatója. Szerintük a nagy gazdasági csalódás („az emberek úgy érzik, hogy nem azt a jövőt kapják, amit ígértek nekik”) legfontosabb oka, hogy a gazdaságpolitika képtelen áthangolni magát a fizikai tőke helyett az immateriális javakra épülő modellre. „Nem sikerült kialakítani azokat az intézményeket, amelyeket egy ötletekre, kapcsolatokra és tudásra épülő gazdaság igényel.”

Fotó: Brain Bar
Fotó: Brain Bar

Pedig új típusú politikára van szükség egy olyan világban, ahol a teljesítmény motorjai a szellemi tulajdon, a márkaismertség, a fogyasztói adatbázisok vagy éppen a dizájn. Így sem értelmezni, sem kezelni nem tudjuk a sosem látott mértékű tőkekoncentrációt – a kisszámú kiemelkedően sikeres globális techcég és a stagnáló, sőt sok területen látványosan hanyatló helyi kisvállalkozások tömege közötti különbséget. „És a probléma nem csak a trillió dolláros technológiai platformokkal van. A legtöbb országban és ágazatban egyre nagyobb szakadék tátong a legjövedelmezőbb cégek és a lemaradók között.” Nyugaton az 1960-as évek ipari szerkezetére emlékeztető világ alakul, ahol néhány konglomerátum uralja a piacot. A társaságok közötti kiegyenlített verseny hiányát kiegészíti a munkavállalók elkeseredett közelharca, ami az immateriális gazdaság munkahelyeiért zajlik a garantált sikert ígérő kamu képesítések, az egyre rosszabb minőségű diplomák dzsungelében. Az eredmény? „Kevés innováció, rossz vezetési és foglalkoztatási gyakorlatok, bérhajhászás és elégedetlen fogyasztók, akiknek nincs hová menniük.”

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!