Fideszes rekordgyőzelem

2022. április 06. 21:36

Eddigi legjobb eredményét húzta be április 3-án a Fidesz–KDNP, a Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölttel induló hatpárti ellenzék pedig még a négy évvel ezelőtti eredményén is rontott. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt nem, a Mi Hazánk azonban bejutott a parlamentbe. Áttekintettük a lehetséges okokat és következményeket.

2022. április 06. 21:36
null

Kacsoh Dániel és Baranya Róbert írása a Mandiner hetilapban.

***

„A ma estével a győzelem összes lehetőségét kimerítettük” – mutatott rá az országgyűlési választás egyik tanulságára Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap este a Fidesz–KDNP eredményváróján. A tizenkét éve kormányzó pártszövetség eddigi legjobb szereplését hozó voksolás kapcsán a kormányfő emlékeztetett: nyertek 2010-ben a régi választási rendszerben, 2014-ben, amikor külön indultak a baloldal pártjai, 2018-ban, amikor az ellenzék részlegesen, illetve 2022-ben, amikor teljesen összefogott.

Az utóbbi mindennél csúfosabb kudarcnak bizonyult: a lapzártánkkor ismert, 98,96 százalékos feldolgozottságú adatok szerint a 199 fős parlamentbe 135 képviselőt küldhet a Fidesz–KDNP, csupán 56-ot a hatpárti Egységben Magyarországért, a Mi Hazánk pedig 7-et – továbbá ismét lesz német nemzetiségi képviselő is a patkóban Ritter Imre személyében. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt nem ugrotta át az ötszázalékos küszöböt. A levélszavazatok és az átjelentkezők voksainak április 9-ei összesítése nyomán néhány szoros körzetben akár változhat is az eredmény, ám az szinte biztos, hogy a Fidesz–KDNP elérte a 3 millió leadott szavazatot. Ez rekord. Az alkotmányozó többség biztosan megvan.

A teljes méretű kép megtekintéséhez kattintson jobb egérgombbal a képre, majd válassza a „Kép megnyitása új lapon” lehetőséget!
A teljes méretű kép megtekintéséhez kattintson jobb egérgombbal a képre, majd válassza a „Kép megnyitása új lapon” lehetőséget!

Narancssárgába borult a vidék

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2022. április 08. 15:54
az ugye egyértelmű volt, h Budapest meglesz nekik, teljesen, vagy majdnem teljesen... és mindenki tudta, h a választás vidéken fog eldőlni... vidéken pedig a moslékból a Jobbiknak volt legerősebb bázisa (főleg korábban), tehát logikus, h vidéken főleg jobbikos jelöltek indultak (Bp-en meg egy sem) de azért nem biztos, h minden keményvonalas dékás vagy momentumos lelkesen rászavazott a jobbikos jelöltre? sztem erre vezethető vissza (hogy vidéken dőlt el) MZP választása is... a vidéki pozíciót akarták erősíteni azzal, h nem Karigeri lett a jelölt, hanem MZP, egy vidéki, sokgyerekes "keresztény" (???) jelölt... csak nem jött be, mert mindenki látta, h egy barom... és nem akartak egy ekkora baromra szavazni, pláne egy háború esetén... MZP-vel egyébként sztem kevesebb lett Bp-en a szavazatszám, mint Karácsonnyal lett volna, ami szintén nem tett jót a listának (közvetlenül, és a töredékszavaztok útján sem) vidéken meg, nos... azért az pikáns, ha vki azt mondogatja: ti agymosott, idióta, részeg gombák vagytok, de azért szavazzatok rám... aha... biztos, h ez a legjobb stratégia... :))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!