Háromdimenziós modellekkel a rák ellen

2022. március 23. 20:00

Magyarok részvételével világviszonylatban egyedülálló adatbázist hozott létre egy nemzetközi kutatócsoport háromdimenziós szerv- és betegségmodelleket alkalmazó vizsgálatok segítésére. Munkájuk egyebek mellett daganatos betegségek gyógyításában hozhat jelentős előrelépést.

2022. március 23. 20:00
null

Gózon Ákos írása a Mandiner hetilapban.

Az orvosi kutatásokban a hagyományos, kétdimenziós sejttenyészeteket felváltani hivatott háromdimenziós szövet- és szervmodelleket évek óta nagy szakmai érdeklődés övezi. E térbeli modellek ugyanis jobban tükrözik az élő szervezetben lejátszódó valós viszonyokat, a sejtek közötti kölcsönhatásokat és a mikrokörnyezeti hatások jelentőségét, mint a síkbeli eljárás. Pontosabban lehet általuk vizsgálni élettani vagy kórélettani folyamatokat. Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Szegedi Biológiai Kutatóközpont Horváth Péter vezette Biomag kutatócsoportja is tagja annak a nemzetközi konzorciumnak, amelynek a munkája elősegíti az ilyen modellrendszerekre épülő, úgynevezett szferoidalapú kutatásokat. Eredményükről a Nature Methods folyóirat közölt tanulmányt.

A szferoidmodell olyan három­dimenziós sejtkultúrát jelent, amelyben a sejtek összetapadva gömbszerű szerkezetbe rendeződnek – ismerteti Diósdi Ákos, a kutatócsoport doktorandusz tagja. E modellben pontosan lehet követni a különböző terápiás kezelések esetében, hogy kívülről befelé hogyan változik a terápiás szerek, a tápanyagok, a növekedési faktorok vagy például az oxigén és a szén-dioxid koncentrációja. Precízen tanulmányozható a szferoidok belsejében a tápanyag- és oxigénhiány miatt kialakult – elhalt sejtekből álló – nekrotikus mag is.

A legtöbb szferoidmodellt kizárólag egy sejtvonalból állítják össze, de egyre többen kísérleteznek olyan szferoidkultúrákkal, ahol két sejtvonal felhasználásával hoznak létre össze­tettebb modelleket – magyarázza Diósdi Ákos.

A rendszer kiválóan alkalmas daganatos sejtkultúrák új generációs háromdimenziós vizsgálatára”
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!