Háborúra vagy békére programoztak minket?

2022. március 09. 21:19

A Homo sapiens korai közösségeiben még alig fordult elő békétlenség. Mi változott a pleisztocén óta? Egyrészt csillagközi méreteket öltött az egyenlőtlenség, másrészt a modern élet leszoktatott minket az együttműködés mindennapos gyakorlásáról – figyelmeztet egy ausztrál filozófus.

2022. március 09. 21:19
Böszörményi-Nagy Gergely
Böszörményi-Nagy Gergely

A régészetnek köszönhetően ma már rengeteget tudunk a civilizációnk kialakulását megelőző idők, így a saját földtörténeti korunkat, a holocént közvetlenül megelőző pleisztocén korszak eszközeiről és táplálkozásáról. Amit sokkal több kérdőjel övez, az elődeink viselkedése. Hogyan éltek és működtek a közösségeik? Miként kommunikáltak egymással? Milyen volt az erkölcsük és a kultúrájuk? Ezek feltárása közelebb vihet ahhoz, hogy megértsük a modern ember magatartásának gyökereit, köztük a béke iránti vágyunk és a folytonos háborúzás között feszülő látványos ellentmondás okát.

Az együttműködési készségünk mára jelentősen megkopott”

Kim Sterelny ausztrál filozófus, akit mindig is a filozófia és a természet­tudományok metszéspontja foglalkoztatott. Fő kutatási területe a „biológia filozófiája”. Lelkes gasztronómus és madármegfigyelő, főállásban az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) professzora, de tanította a híres kaliforniai műszaki egyetem, a Caltech hallgatóit is. The Pleistocene Social Contract (a pleisztocén társadalmi szerződés) című könyvében az ember korai közösségei, a vadászó-gyűjtögető társadalmak működésének mélyére ás, hogy közelebb kerüljünk a Homo sapiens jövőjéhez.

Fotó: Brain Bar
Fotó: Brain Bar
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!