József Ágost főherceg pompás vadászkése

2022. március 23. 20:30

A Magyar Nemzeti Múzeum fegyvergyűjteménye egy rendkívül díszes vadászati emléktárggyal gyarapodott, amelyet József Ágost főherceg kapott ajándékba a 20. század elején.

2022. március 23. 20:30
null

Sal Endre írása a Mandiner hetilapban.

József főherceg 1904-ben Budapesten huszár alezredesi egyenruhában. <br> Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum
József főherceg 1904-ben Budapesten huszár alezredesi egyenruhában.
Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum

Az unikális műtárgy egy széles pengéjű vadászkés, amely részben aranyozott ezüst keresztvassal készült, s gazdagon ki van rakva drágakövekkel és apró gyöngyökkel. A szarvasagancsból faragott markolatot vaddisznóvadászatot bemutató, aprólékos faragás ékesíti. A vadászkés tokja egyedi, címerpajzs formájú, egy vastag mahagóni falapra erősítették. A részben aranyozott ezüsttel, valamint drágakövekkel és apró gyöngyökkel berakott dísztok felső részén láthatjuk József Ágost főherceg egy-egy oroszlánnal keretezett díszes címerét. A felső egység szélein lándzsás vadász áll középkori ruhában, kezeik­ben a zsákmányállatokkal, egy-egy csontból faragott rókával és nyúllal. A rendkívül díszes, öntött, trébelt, cizellált és aranyozott dísztok középső részén is láthatunk egy-egy lándzsás vadászt.

A vadászkés természetesen kihúzható a díszes tokból – így is van kiállítva –, a pengét gazdagon ékesítik a maratott leveles indák és hadi trófeák. A Németországban, a híres európai kardkészítő központnak számító Solingenben készült penge a neves budapesti kard- és szuronykészítő Pacholek György műhelyében nyerte el végleges formáját.

A vadászkés kihúzása után látszik igazán a rendkívül díszes tok, amely azt mutatja, hogy egykor falra erősítve őrizték ezt a különleges vadászemléket. Ugyancsak a kés eltávolítása után pillantjuk meg a faalapra felszegecselt kis ezüstpajzsot „József Ágost magyar királyi herceg” véséssel. Tehát nemcsak címer, hanem felirat is egyértelművé teszi, ki volt a dísztárgy tulajdonosa. A vadászkés kidolgozása mellett mérete is impozáns, hiszen magassága 51 centiméter, legnagyobb szélessége csaknem 35 centiméter.

1912-ben kisjenői apróvadvadászaton. <br> fotó: Magyar Nemzeti Múzeum
1912-ben kisjenői apróvadvadászaton.
fotó: Magyar Nemzeti Múzeum
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!