Mesékkel gyógyít határon innen és túl

2022. február 09. 13:25

Eleinte úgy gondolta, az autósportos száguldás világában a helye, ám első gyermeke érkezése után megváltozott az élete: hárs- és mogyorófák árnyékában születnek versei és meséi, amelyekre sok ezer gyermek alszik el. B. Habarics Kitty író-illusztrátorral beszélgettünk.

2022. február 09. 13:25

Konopás Noémi írása a Mandiner hetilapban.

„Bár a magyar nyelv számomra elmondhatatlanul gyönyörű, varázslatos mesevilág, az irodalom pedig maga a levegő, eszembe sem jutott, hogy író legyek” – kezdi a háromgyermekes költő-író, grafikus és illusztrátor. B. Habarics Kitty eleinte csak a gyermekeinek mesélt, később is csak azért jegyezte le – egyébként titokban – a történeteit, mert a kicsik azonnal kijavították, ha merő véletlenségből másképp szőtte a fabulái fonalát, mint azt megszokták.

Lételeme a segítés, de nem csak közvetlenül a mesékkel”

Sok ezer gyermek szerencséjére aztán a férje megtalálta verseit-meséit, és arra biztatta Kittyt, tegyék mihamarabb másoknak is elérhetővé. Eleinte ellenkezett, mert nem a nagyközönségnek írta, és attól is tartott, hogy a férje elfogult, és nem tudja jól megítélni, valóban érdemes-e másoknak is megmutatni a műveket. Akkor még kicsit haragudott is rá, de ma már sokat nevetnek ezen, mint mondja: „így visszatekintve inkább volt ez félelem”. Végül a férje meggyőzte, így először elektronikus formában napvilágot láttak a Két nyuszi mesék sorozat könyvei. Kitty meglepetésére nagy sikert arattak az általa kis kezdetleges szösszenetnek tartott művek, olyannyira, hogy közülük két kötet nyomtatásban is megjelent azóta.

Fotó: Mátrai Dávid
Fotó: Mátrai Dávid
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!