Tőlük várjuk a csodát a téli olimpián

2022. február 02. 13:19

Sportolóink öt sportág tizenhét számában állnak rajthoz, elsősorban a rövidpályás gyorskorcsolyában számítunk éremre.

2022. február 02. 13:19
null

Vámos Tamás írása a Mandiner hetilapban.

Rövidpályás gyorskorcsolyában a Nemzetközi Korcsolyázó­szövetség (ISU) ranglistája alapján a magyaroktól öt férfi és két nő szerzett indulási jogot. A Liu fivérek és Krueger John-Henry mellé két férfi, Jászapáti Petra mellé pedig egy női versenyzőt kellett találnia a hazai szövetségnek. Kvalitása alapján a kiemelt négy versenyzőnek nem kellett válogatóznia. A férfiaknál a váltóba kerestek embert, s az elsődleges szempont az volt, hogy kikkel tud a leghatékonyabban versenyezni az 5000 méteres staféta – a világkupa-sorozat és az edzői vélemények alapján Nógrádi Bencére és Varnyú Alexre esett a választás. (Tartalékok: Sziliczei-Német Rebeka és Tiborcz Dániel.) Emlékeztetőül: ezen a távon négy éve a Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Knoch Viktor, Burján Csaba összeállítású férfiváltónk a magyar olimpiai mozgalom első téli aranyérmét szerezte Phjongcshangban. A női versenyző kiválasztásánál az volt a cél, hogy a 2000 méteres vegyes váltó stabilan fusson, hiszen az olimpián most debütáló számban a világkupa-sorozatban harmadik lett a magyar négyes – van tehát okunk éremben bízni. Végül Kónya Zsófia lett tagja az utazó keretnek.

Alpesisíben Kékesi Márton és Tóth Zita indul, mindketten rajthoz állnak műlesiklásban és óriás-műlesiklásban is. A szakemberek mindkét fiataltól bátor versenyzést várnak. Kékesi számít rutinosabbnak, hiszen már Phjongcshangban is tagja volt a küldöttségnek. A DVTK sportolója most annak ellenére is be tudta verekedni magát az olimpiai csapatba, hogy az előző idényben sokat volt sérült. A 18 éves Tóth Zita osztrák edző irányításával, de nagy részben saját program alapján, többnyire külföldön készült a játékokra, olyan helyszíneken, amelyek hasonlítanak az olimpia versenypályáira.

Műkorcsolyában a Magyar Márk – Scsetyinyina Julija párosnak szurkolhatunk, amely a legutóbbi, tallinni Európa-bajnokságon hatodik helyezést ért el, az olimpiai felkészülés nagy részét pedig kitűnő körülmények között, Szocsiban végezte. Ha az ötkarikás játékokon a legjobb tíz között zárna, az óriási bravúr lenne. Hatvanhat éve nem volt magyar műkorcsolyapáros olimpián, akkor a Nagy testvérek, vagyis Nagy Marianna és Nagy László bronz­érmet szerzett párosban. (A párosok versenyében tartalék még a Pavlova Maria – Nagy Balázs kettős.)

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!