Ki szúrta el Boszniát?

2022. január 19. 10:48

Ismét divat aggódni Bosznia stabilitásáért – azért a stabilitásért, amelyet újabban pont az aggódók veszélyeztetnek a leginkább.

2022. január 19. 10:48
Ugrósdy Márton
Ugrósdy Márton

Az utóbbi hetek egyik slágertémája Bosznia-­Hercegovina jövője. A valóság azonban az, hogy az előző negyedszázad ki nem mondott alkuja, miszerint a helyiek visszaszorítják a „rossz nacionalizmust”, cserébe a nyugatiak jólétet és idővel európai integrációt ígérnek, mára ez utóbbi teljes hiánya miatt összeomlott. Ezzel viszont az a fő gond, hogy nagyjából a tagság ígérete volt az egyetlen eszköz, amivel az Európai Unió bármilyen hatással tudott lenni a boszniai történésekre. Ennek ellenére az EU és az Egyesült Államok továbbra is valamilyen vélt erkölcsi magaslatról kéri számon a boszniai közállapotokat, ezt a kettős mércét pedig minden helyi szereplő pontosan érzékeli; és szép lassan új utakat keres saját jövője biztosítására.

Ha az intézményi szavahihetőség hiánya önmagában nem lenne elég, akkor vessünk csak egy pillantást azokra a kulcsszereplőkre, akik a nemzetközi közösség Nyugat-Balkán-politikájának arcai voltak az utóbbi időben. Kezdjük Valentin Inzkóval, a nemzetközi közösség volt boszniai főképviselőjével. A diplomatával, aki tizenegy éves megbízatása alatt nem csinált szinte semmi lényegeset, de három nappal a távozása előtt egy jól célzott mozdulattal berobbantotta az ellentéteket a boszniai államalkotó nemzetek között. Folytathatjuk utódjával, a német Christian Schmidttel is, akivel az egyszerűség kedvéért a boszniai szerb vezetés szóba sem áll, a nemzetközi közösség egy igen fontos része pedig illegitimnek tartja.

Mintha nem is a balkáni stabilitás lenne a fő cél”
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lendvaiildiko
2022. január 25. 14:32
Vajon a szerbaia lítium kitermelés egyik központja nem Loznica lesz-é? Ez direkt a szerb bosnyák határon van, ha jól látom, a határ túloldala a boszniai szerbeké.. Ha hinni lehet a sajtónak, ez a terület egy ausztrál cégé lett, illetve korábban azt írták, Kína megszerezte az egész Lítium vagyont Szerbiában. Azt is haladár újságokban láttam, hogy Szerbia lítiumot a kinaiak mellett az oroszoknak is adna. Épp most élénkültek meg Szerbiában a környezetvédő mozgalmak, akik hirtelen féltik a könykéket... A boszniai horvátok azok unkább német orientációjúak. Nem tudom, hogy igaz-e, de ezeket lehet olvasni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!