Egy félelmetes filozófiai eszme

2021. november 10. 00:52

Feministák és nőjogi aktivisták sem játszhatják ki a genderelmélet híveinek éberségét. Egy elismert skót filozófusnő egyetemi állásnak feladására kényszerült a transzfóbia vádja következtében. Esete csupán egy a számos hasonló sorában.

2021. november 10. 00:52
null

Joób Kristóf írása a Mandiner hetilapban

Szinte egymást érik a hírek az olyan karaktergyilkosságokról, amelyek főleg az angolszász világban sújtják az óvatlan egyetemi oktatókat és kutatókat. A progresszív ideológia nevében végrehajtott zaklatás és hajtóvadászat elől senki nincs biztonságban, akire egyszer rásütik a transzfóbia vagy esetleg a rasszizmus bélyegét. A tendencia immár komolyan fenyegeti a felsőoktatás és a tudományos kutatás szabadságát.

Ahogyan Gavin Williamson brit oktatásügyi államtitkár nemrég találóan megfogalmazta: „Hallgatók a világ különböző részeiről azzal az elvárással utaznak hazánkba, hogy egyetemeinken a vélemények és nézetek széles spektrumában mélyedjenek el. Nem számítanak arra, hogy ehelyett véleményeket szigetelnek el előlük, még mielőtt ők találkozhatnának velük, ahogy arra sem, hogy akár magukat a hallgatókat hallgattatják el.” Williamson álláspontját egyébként az Academic Freedom in the U.K.: Legal and Normative Protection in a Comparative Context című, 2017-es tanulmány is megerősíti, amely szerint Nagy-Britanniában sem jogi szempontból, sem a tények szintjén nem valósul meg a felsőoktatás szabadsága.

Nagy-Britanniában sem jogi szempontból, sem a tények szintjén nem valósul meg a felsőoktatás szabadsága”

A feminizmus már semmire sem elég

Kathleen Stock, az elismert skót feminista filozófus meghurcoltatása is jól illusztrálja a fent leírt helyzetet. A Su­ssexi Egyetem tanára nemrég állása feladása mellett döntött az őt ért ideológiai alapú támadások miatt. A Stockot vádoló nyílt levelet közel hatszázan írták alá még az év elején, de nemcsak brit, hanem más európai egyetemek oktatói is. A tudós állítólagos vétsége nem más volt, mint a transzfóbia. A levél szerint „a transznemű emberek súlyos disz­kriminációnak vannak kitéve a társadalom részéről”, ezért sértő rájuk nézve, ha valaki kétségbe vonja azt a jogukat, hogy szabadon megválaszthassák, a férfiak vagy a nők számára fenntartott öltözőt és mosdót használják.

Stock „bűne” az volt, hogy több írásban és interjúban is hangot mert adni annak a véleményének, miszerint „semmi kivetni való nincs abban az elképzelésben, hogy két nem létezik”. A tudós szerint ha az olyan férfiak, akik nőnek érzik magukat, bejuthatnának a nőknek fenntartott helyiségekbe, a legtöbb országban súlyos problémákhoz vezetne, „tekintettel a férfiak által nők ellen elkövetett erőszakos cselekmények magas számára”. Ebből a szempontból Stock a genderelméletet félelmetes filozó­fiai eszmének tartja. Mindez elég volt ahhoz, hogy szabályos hajtóvadászat induljon a filozófus ellen. Már a női eman­cipációért és egyenjogúságért vívott harcban szerzett erényei sem voltak elegendők ahhoz, hogy segítsenek rajta.

A tudományos élet szabadságáért fellépő német Netzwerk Wissen­schaftsfreiheit szervezet november 3-ai közleményében elítélte a Stock ellen folytatott gyűlöletkampányt. Az is kiderül a szövegből, hogy a filozófus ellehetetlenítésére irányuló levélnek számos német aláírója is volt Berlin, Augsburg, Bielefeld, Erfurt, Hannover, Köln, Konstanz, Lipcse, Münster, Potsdam és Tübingen egyetemeiről. Ezenfelül arra is emlékeztet a nyilatkozat, hogy ilyen típusú zaklatásnak Németország egyetemein is ki vannak téve az uralkodó gondolati sodorral szembemenő kutatók és oktatók.

Egyszer ki merték mondani az igazat, de már elmúlt

Egy másik angol egyetemen sem sokat számított a kutatási és szólásszabadság egy még nyáron kirobbant botrányban. Az Essexi Egyetem vezetősége bocsánatkérésre kényszerült júliusban, amiért az általa megrendelt jelentésben ki merték mondani, hogy a „félelem kultúrája” tartja fogságban a genderelmélethez kritikusan viszonyuló egyetemi oktatókat és kutatókat. A munkajogi és diszkriminációs kérdésekre specializálódott brit jogász, Akua Reindorf által összeállított tanulmányból kiderül, hogy számos transzgender-aktivista szemében bármilyen eltérő vélemény automatikusan gyűlöletbeszédnek minősül. Az Essexi Egyetem rektora azonban a jelentés publikálása után levélben volt kénytelen bocsánatot kérni azért a stresszért, amelyet a felmérés kritikus hangvétele okozott a transzgender és „nem bináris” egyetemi dolgozóknak és diákoknak.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!