Százezres nagyságrendben étkezünk életünk során – és vajon mennyi élelmiszert és csomagolóanyagot pazarlunk el belőle? Varga Juditék a Felelős Gasztrohős nevű szervezettel küzdenek a tudatos fogyasztásért a gasztronómia és mindennapi étkezéseink terén.
2021. október 27. 13:29
p
1
0
0
Mentés
Gacsályi Sára írása a Mandiner hetilapban.
Az ENSZ 2021-es adatai szerint a kiskereskedelemben 118 millió, az étkeztetéshez kapcsolódó szolgáltatások terén 244 millió, a háztartásokban pedig 569 millió tonna élelmiszer kerül évente a szemetesbe. Ez átlagosan 74 kilogramm ennivaló egyetlen családban. Az EU-ban keletkezett élelmiszer-hulladék ötvenhárom százalékát a háztartásokban gyártjuk. Az üvegházhatású gázok tíz százaléka az ennivaló elpazarlásához köthető. És szemben a klímavédelem ügyével, amelyben jogosan tárgyalt kérdés, hogy a multik viselkedését figyelembe véve hoz-e változást az egyén döntése, az ételpocsékolás esetében az átlagemberek felelőssége megkérdőjelezhetetlen.
Pálmaolaj. Túlzott húsfogyasztás. Nejlonba csomagolt kígyóuborka. Ezek a szavak, szókapcsolatok, jelenségek tíz éve a magyar társadalom nagy részének semmilyen mögöttes tartalmat nem hordoztak, ma viszont a legtöbben sejtik: a környezettudatosság kapcsán ejtünk szót róluk. Néhány hét, és tizedik születésnapját ünnepli az a hazai szervezet, a Felelős Gasztrohős, amely az elsők között kezdett el hazánkban ezen a változáson munkálkodni. „A missziónk a felelős étkezés gyakorlatának elterjesztése volt, otthon és vendéglátóhelyeken egyaránt. Eleinte az éttermeket igyekeztük megszólítani, majd rövid úton rájöttünk, hogy az edukációra is hangsúlyt kell fektetnünk” – emlékezik vissza Varga Judit társalapító-igazgató. Ma már számos projektet visz az alapítvány: szemléletformáló programokat szervez óvodásoknak és iskolásoknak, tanácsadást végez, vállalatok zöldítésében segít, előadásokat tart – amellett természetesen, hogy a Fenntartható Vendéglátóhely és Fenntartható Kávézó minősítéseket odaítéli az arra érdemeseknek.
Rezeda Kázmér újabb utazásai címmel mutatták be november 15-én, pénteken a Budapest belvárosi Scruton kávézóban Bayer Zsolt új szépirodalmi kötetét. Bayer Zsolttal Szentesi Zöldi László beszélgetett. Mi a bemutató után kérdeztük a szerzőt. Interjúnk.
„Azt mondta a telefonba, hogy a mama tönkretette az apát, ezért mindenkit börtönbe fog juttatni, titeket pedig intézetben fognak nevelni” – nyilatkozta korábban Magyar Péterről Varga Judit.
Reggeli piacozás közben erdélyi pacalcsorba és pezsgő – lehet, hogy elsőre szokatlannak tűnik, de a Fény utcai piacon esélyes, hogy megszokott jelenség lesz hétvégenként.
Afrika is igyekszik bekapcsolódni a mesterségesintelligencia-versenybe a hiányos infrastruktúra és finanszírozás ellenére. A kutatók azonban leszögezik, hogy semmiképpen sem úgy, ahogyan azt a Nyugat szeretné.