Nemzeti egység vagy ellenzéki egység?

2021. október 06. 11:14

2021. október 06. 11:14
Lánczi András
Lánczi András

Az ellenzék felismerései és stratégiája egyetlen gondolatra épül fel: ellenzéki egységet kell bemutatni. Kost was kost. Az édes-savanyú, sós-édes, cukros-keserű mind szájpadlás-csiklandozó lehet. Már ha a demokratikus politika tényleg a teljes relativizmus világa. Valószínűleg az, ám biztos vannak korlátai is. Az egyik ilyen, hogy amióta világ a világ, annak, aki legitim módon szeretné megszerezni a hatalmat, el kell hitetnie az emberekkel, hogy békét, egységet és bizalmat hoz a közösségbe. Aki hatalmat akar, annak tudnia kell, a politika alfája és ómegája az egység vagy a közösség egyben tartásának képessége. Nem véletlen, hogy a kormányfői, elnöki beiktatási beszédek leginkább a bizalommal nyitnak, majd valamiképpen az egységről, a nemzeti egységről, a szolidaritásról és olyasmikről szólnak, amik az embereket összetartják s nem szétválasztják. Ha valaki nem erre törekszik politikusként, az egy kukkot sem ért a politika lényegéből. Ez nem demokrácia, hanem a politika fő kérdése.

Orbán Viktor 2010 előtt és után is eleve a nemzeti egység kérdését hangsúlyozza, állandóan közösségépítési kezdeményezésekkel áll elő, és ezeket viszi tovább. Idetartoztak a polgári körök, illetve az olyan, szinte szakrális rendezvények, mint a Bálványosi Szabadegyetem, Kötcse, az évértékelők, és a sor folytatható az ebbe az irányba mutató politikai döntések tucatjaival. A jelenlegi ellenzék – bő fél évvel a választás előtt – leginkább a saját egységével van elfoglalva. Ez nem technikai hiba, hanem a baloldal közösségépítő képességének a hiánya, ami elsősorban gondolkodásbeli okokra vezethető vissza. A baloldali-liberális-globalista világkép sosem tudott mit kezdeni a hagyományos közösségi formákkal, mint amilyen a család, a vallási, az etnikai kisebbségi vagy a nemzeti közösség. Ezeket vagy meg kell szüntetni, közömbösen marginalizálni kell, vagy át kell értelmezni. A nemzet valójában idejétmúlt, ezért meg kell szüntetni birodalomba való integráció révén, ráadásul így az etnikai kisebbségi problémák is megoldódnának.

A magyar ellenzék a rész egységét hirdeti, nem az egészét”
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!