Vakság és hipokrácia

2021. szeptember 01. 17:22

A liberális demokráciáknak nemcsak a világképük, de az önképük sincs átfedésben a valósággal. A nyugati kultúrát épp azok ássák alá, akik a felsőbbrendűségére hivatkozva kormányozzák a nemzetközi intézményeket – fogalmaz egy harsány és „hálátlan” indiai, akit egyre többen olvasnak.

2021. szeptember 01. 17:22
Böszörményi-Nagy Gergely
Böszörményi-Nagy Gergely

Mi a közös bennünk, közép-európai szuverenistákban és egy markánsan balos esszéistában Dél-Indiából? Biztos, hogy egészen más dolgokban hiszünk, tapasztalataink egy része mégis összeköt minket. Pankaj Mishra úgy ír a nemzetközi liberalizmusról, hogy olvasásába a karcosabb hangú véleményformálóink is belepirulnának. Szerzőnk, aki saját bevallása szerint egyike „a Nyugat milliárdnyi mostohagyermekének”, földönfutóként cseperedett a világ egyik legszegényebb szegletében. A folytatás azonban váratlanul jól alakult számára, hiszen a szülőföldjének nyomorát megörökítő ifjú utazó novelláiért rajongani kezdett a gyarmattartó múltért vezeklő brit értelmiség.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!